HAZA DUNATÁJ Balogh Csaba nagykövet szerint: Még sok a kihasználatlan lehetőség a magyar-szlovák viszonyban

Balogh Csaba nagykövet szerint: Még sok a kihasználatlan lehetőség a magyar-szlovák viszonyban

817
hirdetés

Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete május 10-én érkezett Komáromba a Regio Comorra és a Magyar Közösség Pártja helyi szervezetének meghívására, ahol az Újvár felújított lőporraktárában válaszolt a résztvevők kérdéseire.

Felvezető előadásában a nagykövet kitért Magyarország külpolitikai helyzetére és a budapesti kormányváltás óta eltelt három év eseményeire. Véleménye szerint az elmúlt időszakban az Európai Unió részéről a Magyarországra nehezedő diplomáciai nyomás főként gazdasági hátterű, a második Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépései sok esetben keresztezik az unió döntéshozó szerveire nagy befolyással lévő multinacionális cégek profitmaximalizáló szándékait. Az elmúlt időszak felerősödött támadásai a nagykövet értékelése szerint a rezsicsökkentéssel magyarázhatók, amely sérti a 90-es évek elsietett privatizációja óta külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók érdekeit. A Magyarországgal szembeni támadások további oka lényegében ideológiai hátterű, hiszen az Orbán-kormány elkötelezett a keresztény, konzervatív értékek mellett, a sokszor hangvételében is durva kritikákat ennek megfelelően Brüsszelben az eltérő eszmeiségű képviselők fogalmazzák meg.

A rendezvény másik felében a nagykövet a magyar-szlovák államközi kapcsolatokról beszélt. Megállapította, hogy az elmúlt években látványosan bővültek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, de még mindig komoly tartalékok vannak ezen a területen.

Balogh Csaba kitért arra is, hogy a szlovák nemzet gondolkodásmódjában, kulturális gyökereiben a Kárpát-medence népei közül a legközelebb áll a magyarhoz, emiatt a két nép közötti konfliktusok különösen fájlalhatók, hiszen hátráltatják a két ország közös érdekét szolgáló együttműködést.

A beszélgetéssorozat június 4-én folytatódik, amikor Csáky Pált látja vendégül a Regio Comorra és az MKP vezetése.

 

-KoZso-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleTalálkoztak a gombaszögi és martosi szervezők
Next articleVálaszolt az érintett