HAZA GAZDASÁG Az uniós szankciók miatt bajba kerülhet az autógyártás

Az uniós szankciók miatt bajba kerülhet az autógyártás

1002
hirdetés

Az Európai Unió (EU) két szakaszban vezetett már be Oroszországgal szemben szankciókat. Ha a harmadik, gazdasági szakasz is életbe lép, ez jelentős problémákat okozhat a szlovákiai gépkocsigyártóknak. A pozsonyi Volkswagenben ráadásul éles sztrájkra készülnek.
45520Az EU döntése értelmében, ha Ukrajna keleti régióiban tovább romlik a helyzet (már pedig a történések erre utalnak) életbe lépnek az eddigi legszigorúbb szankciók, melyek már erőteljesen érinthetik Oroszország gazdaságát. De a gazdasági partnereiét is. Robert Fico már korábban közölte, léteznek pontos elemzések arról, mit jelentene a konkrét szankció egyik vagy másik ország gazdasági növekedése szempontjából. „Szlovákia számára brutális következményei lennének”, fogalmazott a kormányfő. Most az autógyártók is hallatják hangjukat. Attól tartanak, hogy az árukivitelre vonatkozó szankciók visszavetik a termelést. S ha figyelembe vesszük, hogy az autógyártás adja az ország GDP-jének jelentős részét, ez valóban a gazdaság növekedésének lassulást okozhatja.
Jaroslav Holeček, az Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke úgy tudja, idén több mint 900.000 járművet gyártanának Szlovákiában (A tavalyi rekordévben 987.718 gépkocsi készült). Ez az előrejelzés azonban nem számol az oroszellenes kiviteli korlátozás kockázatával. Oroszországba irányul a zsolnai KIA Motors termékeinek közel 22 százaléka, ez évente több mint 60 ezer gépkocsit jelent. Ha teljesen leállna az árukivitel, az üzem a legjelentősebb piacát veszítené el, tájékoztatott Jozef Bačé, a KIA szóvivője. E tekintetben jobb helyzetben van a PSA Peugeot Citroën. Peter Švec szóvivő az orosz piacot számukra kevésbé jelentősnek nevezte, nem feltételezi, hogy az esetleges szankciók komolyabban érinthetnék a vállalatot. A nagyszombati gyár csak egyfajta típust exportál az Orosz Föderációba, és azt is kis mennyiségben. A pozsonyi Volkswagen szempontjából az orosz piac a legnagyobb felvevőhelyek közé tartozik. A cégvezetés – Vladimír Michalik tájékoztatása szerint – abban bízik, hogy a tervezett kereskedelmi szankciókon belül számukra kedvező megoldásokat találnak, s így a vállalatot nem érik jelentősebb veszteségek. A Volkswagen vezetését azonban most jobban aggasztja a készülő sztrájk. A szerdai (április 30.) egyeztetésen sem jutottak előbbre ugyanis a szakszervezetek képviselői és a gyár vezetése. Éles sztrájkkal fenyegetőzik az érdekképviselet, miután az év eleje óta sem sikerült megegyezniük a bérek és a munkaidő kérdésében. Zoroslav Smolinský szakszervezeti elnök szerint jelenleg 99 százalék az esélye a munkabeszüntetésnek. A bérek 5-6 százalékos emelésében már megállapodtak, de az üzem vezetése továbbra is ragaszkodik a munkaidő csökkentéséhez. „Ezáltal a bérek is alacsonyabbak lennének”, véli Smolinský. Eszerint 37,5 órát dolgoznának hetente, a munkáltató viszont csak 36-ot fizetne meg. A munkaidő csökkentést elutasítják, a béremeléshez ragaszkodnak.
A szakszervezetek még március 21-én hirdettek sztrájkkészültséget, és további párbeszédet már nem kezdeményeznek a vezetéssel. Ha azonban a menedzsment ajánlattal érkezik, hajlandóak tárgyalni.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleNyílt levél Kiss Péntek Józsefhez
Next articleIndul az MKP EP-választási kampánya