HAZA Egyéb Az MKP Peredi Helyi Szervezetének nyilatkozata

Az MKP Peredi Helyi Szervezetének nyilatkozata

797
hirdetés

pered tablaAz MKP Peredi Helyi Szervezetének tagjai kezdeményezték az 1995-ös, majd a 2012-es népszavazást Pered község eredeti, történelmi nevének visszaállításáról, valamint a helységnévtábla törvény által megszabott módon való elhelyezéséről. Mindkét népszavazás sikerességét tagságunknak és polgáraink elkötelezett hozzáállásának köszönhetjük.

2012-ben a népszavazást a parlamenti választásokkal egy időben szerveztük. Ennek célja az volt, hogy elérjük a szükséges 50 %-os részvételt. A népszavazás időpontjáról településünkön széleskörű egyeztetés történt. A szavazás, 64,4%-os részvétellel 66,38 % „igen”-nel és 33,62 % „nem”-mel sikeresen zárult. A döntés messze túlmutat Pered határain, hiszen komoly hivatkozási alapot teremtettünk mind hazai, mind külföldi intézményekben jogos igényeink érvényesítéséhez.

Azt is elmondhatjuk, hogy nekünk, peredieknek mindig volt Pered feliratú táblánk abban az időszakban is, amikor ezt a törvény még nem tette lehetővé. 1995 óta folyamatosan kihelyeztük a nem hivatalos Pered elnevezést, melyet számtalanszor megrongáltak, eltávolítottak. Az elmúlt években a Tešedíkovo táblát is többször megrongálták. Ez a rengeteg táblaelhelyezés és rongálás évekig senkit sem érdekelt. A mostani, 2013. október 27-ei táblacseréről mi, a Pered megnevezés kezdeményezői, tábla őrzői mit sem tudtunk. Ebből adódtak a félreértések. Sajnáljuk, hogy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom kilétüket sem vállaló aktivistái nem keresték, nem találták meg az utat a Pered megnevezés ügyét évek óta felvállaló helyiek felé. Ezért is történt, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján számunkra nem derült ki azonnal, ki és milyen céllal vált a folyamat részévé.

A községi hivatal kötelességéből, a korábbi rongálásokhoz hasonlóan tájékoztatta a megyei útkarbantartó vállalatot. Ezen felül semmilyen más állami hivatal felé nem tett bejelentést. A bejelentésről szóló e- mail elküldésére is csak akkor került sor, amikor a községet meglátogató hatóság a Deáki felőli oldalon már eltávolította a Pered feliratot.

Szeretnénk biztosítani mindenkit, hogy a népszavazást kezdeményező és sikerre vivő MKP Peredi Helyi Szervezete a jövőben is mindent elkövet Pered község eredeti, történelmi nevének a helyreállításáért. Amint a kormány elutasításáról hivatalos értesítést kapunk, készek vagyunk az ügyet jogi úton tovább folytatni.

Az MKP Peredi Helyi Szervezete

(szabadujsag.com)

hirdetés
Previous articleHalottak napja – elhunyt szeretteinkre emlékezünk
Next articleTanulmányi kirándulás Vágsellyére