HAZA HÍR-MIX Az ISPA-program Bastrnákék és Komárom csődje? Már az őrsújfalusi lakosok is tiltakoznak...

Az ISPA-program Bastrnákék és Komárom csődje? Már az őrsújfalusi lakosok is tiltakoznak a minősíthetetlen csatornahálózat miatt

795
hirdetés

tisztMég elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy csak dícséretet érdemel az a polgármester és városvezetés, amely uniós, illetve kormányzati pénzeket tud mozgósítani városa, települése fejlődéséhez. Komáromban Bastrnák Tibor polgármestersége alatt ISPA-beruházásként indult a tisztítóállomás korszerűsítése, illetve a szennyvízcsatorna hálózatának bővítése. A beruházás sikertörténetnek indult, mára viszont – a tények szerint egyre inkább – rémálommá válik.

Mint arról lapunkban már többször is írtunk, az ISPA-program keretében korszerűsítették a komáromi szennyvíztisztítót, amelyet többek között biológiai tisztítóval egészítettek ki és állítólagosan növelték a kapacitását is. Erre azért volt szükség, hogy Komárom fejlődésének ne legyen gátja az elégtelen szennyvízkezelés, ami miatt a város hatalmas büntetéseket lenne kénytelen fizetni. Mostanra viszont kiderült, hogy a tisztítóállomás kapacitása elégtelen és a lassan több mint tizedével csökkent komáromi lakosság igényeit is csak nehezen tudja kielégíteni.

A KOMVaK vezetősége elhárította magáról a felelősséget, mondván: a beruházáskor a véleményünket az illetékesek nem vették figyelembe és az akkori (Bastrnák Tibor-féle) városvezetés nem engedte őket a munkálatok közelébe.

Nemrégiben derült fény a beruházással kapcsolatban az újabb problémákra, amelyek Komáromnak további pénzügyi kiadásokat okozhatnak. Az őrs-újfalusi lakosok petíciót intéztek Komárom városvezetéséhez, miszerint „az ISPA-pályázat alapján megépített csatornahálózat minősége elfogadhatatlan, a jótállási időben reklamált hibák a mai napig nem lettek eltávolítva.“ Mint arra a petíció rámutat, „Komárom városa  nem törődik az őrsújfalusi városrészben lakók életkörülményeinek javításával.“ A csatornahálózat lefektetése után járhatatlanná váltak Őrsújfalu fontos útjai, s ez a tény mérhetetlenül megnehezíti az ott lakók életkörülményeit. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy a városi költségvetésben a hibák kijavítására nincs pénz, illetve, amikor terveztek rá, akkor azt érthetetlen okokból törölték.

Sajnos meg kell jegyeznünk, hogy a jelenlegi városvezetés a mai napig nem foglalkozott azzal, hogy kiderítse, ki a felelős a hanyagul elvégzett munka átvételéért és azzal, milyen kárt okoztak a városnak. Ismereteink szerint a beruházás jóval túlhaladta az eredetileg meghatározott keretet, amelyet azután a városnak saját önrésze emelésével kellett kiegyenlítenie.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mibe kerülhet még  a városnak ez a Bastrnák-féle szuperberuházás és „sikertörténet“?

-v-

DUNATÁJ HETILAP

fotó: illusztráció

hirdetés
Previous articleKörbeölelik a Balatont pünkösdkor
Next articleRovarok, ecsettel és vésővel