HAZA GAZDASÁG Az állam támogatja a családi házak komplett hőszigetelését

Az állam támogatja a családi házak komplett hőszigetelését

1644
hirdetés
58511A családi háztulajdonosok a jogosult költségek 30 százalékát kaphatják meg az otthonuk hőszigetelésére.

Az állam a hőszigetelés árának maximum a 30 százalékát állja, tehát legfeljebb 6 ezer eurót, a felhasznált szigetelőanyagok fajtájától függően. További 500 eurót adhatnak a tervek elkészítésére és ház energetikai bizonylatának beszerzésére, a támogatás, így összesen elérheti a 6500 eurót. Az említett célra a költségvetés 2016-ban 30 millió eurót különít, az intézkedés része a Fico kormány második szociális csomagjának.

Szlovákiában nagyjából 800 ezren laknak családi házban. Az összes családi ház mintegy 35 százaléka hőszigetelt, a társasházak esetében ez az arány 50 százalék.

A támogatásra olyan családi házzal rendelkező szlovákiai tulajdonos tarthat igényt, aki legkevesebb tíz éve lakja a házat. Az alapterület egyszintes családi ház esetében legtöbb 150 négyzetméter, többemeletesek esetében legtöbb 250 négyzetméter lehet.

A kérvényt a hőszigetelés elvégzése előtt és azután is be lehet nyújtani, így azok is igényelhetik majd a támogatást, akik 2015-ben az első félévben végezték el a hőszigetelést. Akik a támogatást a munkálatok elvégzése után kérik, azok ehhez legfeljebb 90 napon belül juthatnak hozzá. Azoknak, akik még a munkálatok megkezdése előtt sort kerítenek erre, még a munkálatok idejét is beszámítják. Mivel ezek legfeljebb egy évig tarthatnak, ilyen esetben a kérvény benyújtása és a támogatás folyósítása között akár 15 hónap is eltelhet. Akik az említett egy év alatt nem végeznek a hőszigeteléssel, elvesztik a támogatásra való jogosultságukat. További feltétel az is, hogy az összes munkálatot számlával és fotódokumentációval is igazolni kell.

Egy új weboldal, a www.zatepluj.sk a program feltételeivel kapcsolatos valamennyi információt tartalmazza, ki és hogyan pályázhatja meg a hőszigetelési támogatást, illetőleg milyen dokumentumokat kell a kérvényhez csatolni. Minden kapcsolódó jogszabályt és azoknak a cégeknek a jegyzékét is tartalmazza, melyeknél a tulajdonos megrendelheti az építkezési munkálatokat. Az internetes portálon jelenleg 250 adatkérvény van regisztrálva. A regisztrációval kapcsolatosan előzetesen érdeklődők száma eléri a 3 ezret.

A weboldal ellátja a minisztériummal való közvetlen kapcsolattartás feladatát is. Az első pályázat meghirdetésére 2016 első negyedévében kerül sor, majd az év folyamán még néhány alkalommal, mindig egy hónappal a benyújtási határidőt megelőzően. A polgárnak így egy hónap áll majd rendelkezésükre, hogy egyeztessenek a minisztériummal, mi szükséges egy korrekt, hiánytalan pályázat benyújtásához, hogy az pozitív elbírálásban részesüljön.

A programmal kapcsolatos további részletekről az érdeklődők telefonon keresztül, vagy a zatepluj@mindop.sk e-mail címről kérhetnek tájékoztatást. Az új portál űrlapján keresztül az érdeklődők e-mail címüket is elküldhetik a minisztériumnak, melynek segítségével az érdeklődőt tájékoztatják a pályázati felhívás megjelentetéséről.

SITA/SZL, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleGörögországban a fenséges Meteoráknál
Next articleMeghalt Zsigmond Vilmos – Álmában érte a halál az Oscar-díjas operatőrt