HAZA VÁLASZTÁSOK Az Aliancia-Szövetség módosítaná a kisebbségi jogokat és a területi beosztást

Az Aliancia-Szövetség módosítaná a kisebbségi jogokat és a területi beosztást

407
hirdetés

Az Aliancia-Szövetség szeretné elfogadtatni a kisebbségi törvényt, hogy az egyéni jogok mellett kollektív jogok is megillessék a kisebbségeket. A kisebbségeknek ugyanolyan nyelvi jogokkal kell rendelkezniük a hivatalos érintkezés során, és szükséges a területi beosztás módosítása is, hogy megfeleljen a természetes régióknak, emellett módosítani kell a finanszírozásukat is. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Mózes Szabolcs és Őry Péter a párt részéről visszautasította, hogy a Szövetség ezzel regionális autonómiát szorgalmaz, a természetes területi beosztást hangsúlyozza.


„Számunkra elsődleges cél, hogy a következő parlament, illetve kormány elfogadja az átfogó kisebbségi törvényt, amely az egyéni jogok mellett kollektív jogokat is biztosít a nemzeti kisebbségeknek” – szögezte le Mózes. A párt az Alkotmány preambulumának módosítását, kiegészítését is szeretné elérni. A „Mi, a szlovák nemztet” megfogalmazást a „Mi, a Szlovák Köztársaság állampolgárai” formulára szeretné módosíttatni.
Őry hozzátette, szeretnék, ha a kisebbségek ugyanolyan nyelvi jogokkal rendelkeznének a hivatalos érintkezés során, mivel ez a nemzeti kisebbségi közösségek és a kultúrájuk fennmaradásának az eszköze. Rámutatott, hogy egyes állami szervekkel továbbra is gondot jelent a kisebbség nyelvén való érintkezés. Ennek kapcsán rámutatott az ország és az önkormányzatok területi és adminisztratív beosztása megváltoztatásának szükségességére, figyelembe véve a természetes régiókat. Mózes és Őry időszerűnek nevezte a régiók finanszírozásának módosítását is, a költségvetési források százalékos elosztására alapozva.
Az Aliancia-Szövetség programjáról Mózes elmondta, a családokra, a szociális kérdésekre, az egészségügyre, a közösségekre, a kultúrára és az oktatásra összpontosít. A kisebbségi oktatás problémáinak megoldását sürgeti a párt, amihez külön törvényi szabályozásra van szükség. „A kisebbségi iskoláknál specifikus hozzáállásra szükséges, a kisebbségi oktatási önigazgatás bevezetése, hogy a saját iskoláikat érintő ügyekben a kisebbségek maguk döntsenek” – hangsúlyozta. Emellett külön alapot kell létrehozni a nemzetiségi iskolák modernizálására. A párt programjában szintén szerepel a normatív támogatás emelése a nemzetiségi tannyelvű iskolákban.
A párt reformokat szeretne az oktatás tartalma és az iskolaügy finanszírozása kérdésében is. Kutatásra és fejlesztésre legalább 0,1 százalékponttal többet kell költeni a GDP-ből. Növelni kell továbbá az iskolai nevelő-oktató munkát segítő szakmai alkalmazottakra szánt anyagi keretet, valamint a bölcsődei és óvodai férőhelyek számát.

TASR

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleFelvidéki alkalmazottakat toboroz Dél-Komáromba az INZI Controls vállalat
Next articleA KFC a bajnoki cím és a feljutás legnagyobb esélyese