HAZA HÍR-MIX A KFC a bajnoki cím és a feljutás legnagyobb esélyese

A KFC a bajnoki cím és a feljutás legnagyobb esélyese

797
hirdetés

Pénteken kezdetét veszi a II. liga 2023/2024-es kiírása. Komárom szombaton Homonna vendégeként 17:00-kor vág neki az új szezonnak. A lila-fehérek első “hazai” mérkőzésüket augusztus 5-én, 17:00-kor játszák átmeneti otthonukban, Vágsellyén, amikor az újonc Igló csapatát fogadják.

Kép: illusztráció, Pixabay

Tavaly a KFC az erejéhez és ambícióihoz képest a csalódást keltő harmadik helyen végzett, 53 pontot szerezve, ami az azt megelőző idényben csak a hetedik helyre lett volna elég. Idén azonban az Eperjesen kívül nincs más komolyabb kihívó az élvonalba kerülésért, a második, osztályozót érő helyezés elérése tehát minimális elvárás.

A nyáron több, korábban meghatározó, illetve segíteni képes kerettag távozott. Nincs már Komáromban Patrik Šurnovský, aki a II. ligás kezdetek óta közel száz mérkőzésen képviselte a klubot, a Kassa elleni sérülése után azonban kegyvesztetté vált, nyáron pedig a rivális Ligetfaluhoz távozott. Nincs már a KFC keretében a klubot éveken át hűségesen szolgáló korábbi játékmester, Goran Matics sem, aki szintén közel száz mérkőzést abszolvált lila-fehérben; ő a jövőben az utánpótlásnevelésben, illetve Ógyalla edzőjeként fog tevékenykedni. Hiába kapott kétéves szerződést, egy év után távozott a gazdag első ligás tapasztalatokkal rendelkező veterán Peter Štepanovský is. A fiatal érkezők közül sem Kalmár Benedek, sem Matej Chorvát nem kapott elég bizalmat a szezon során, velük sem találkozunk már az idén. A távozókat bővítette a profi futballtól visszavonult felvidéki legenda, Saláta Kornél, aki asszisztensként Radványi Miklós munkáját segíti, de Párkányban továbbra is futballozni fog. Egy másik felvidéki magyar hátvéddel, Szőcs Lászlóval sem folytatódik a KFC együttműködése. A magyar ajkú távozók listáját egészítette ki az egyetlen komáromi származású játékos, Mészáros András, akivel a már zajló felkészülés közepette közölték, hogy nem újítják meg a június végén lejárt szerződését. A támadó a Merkantil Bank Ligába frissen feljutó BVSC-ben folytatja. Fél év kölcsönjátékra Tőketerebesre száműzetett a több fontos gólt szerző, a magát az U19-ből a felnőttcsapatba felküzdő Boris Druga is.

A felkészülési mérkőzések szinte tökéletesre sikerültek a KFC-nek, ami nem meglepő, hiszen több alsóbb osztályú (Ferencváros II, Puskás FC II, Újpest II, Galánta, Tardoskedd) és három hasonló játékerőt képviselő (Vasas, Csákvár, Mosonmagyaróvár) csapat ellen léptek pályára, elkerülve a komolyabb kihívást jelentő, első osztályú csapatokkal való konfrontációt. A mérleg 6 győzelem és 2 döntetlen lett, 24:6-os gólaránnyal körítve.

Az uborkaszezon során több új érkezőt is felfedezhettünk. Az első erősítés Filip Dlubáč lett, aki a Zólyombrézótól érkezett, de tavaly Tőketerebesen védett kölcsönben. A vezetőedző, Radványi Miklós kijelentése szerint jelenléte nagyobb versenyhelyzetet teremt a kapusposzton. A KFC-nek így három kapusa lesz – a tavasszal a csapatot többször megmentő Miloslav Bréda, az újonc Filip Dlubáč, illeve Laky László. A KFC többször is beszámolt a közösségi média felületein arról, mennyi fiatal kapustehetség pallérozódik a klubban (pl. Tarcsi Tamás, Tallósi Dániel, Mészáros Erik vagy Magyarics Ákos), akik már a felnőtt keretbe, sőt a válogatottba is bekerültek, azonban úgy néz ki, a fiatalokba vetett bizalom egyelőre üres Facebook-posztokban sorvad el.

Mint már megszokhattuk, a KFC minden átigazolási időszakban gólerős támadót keres. Nagy ígéretként érkezett a télen Miroslav Antal, akinek végül a tavasszal kb. két értékelhető labdaérintése (és két gólja) volt, így a gólszerzés és a támadójáték ismét Tóth Gáborra, Christian Bayemire, Németh Tamásra és Ganbold Ganbayarra maradt. Ennek ellenére Antal maradhatott (fél éves kölcsönjáték után végleg leigazolták), de Mészáros és Druga nem. A nyáron a befejező csatár orvoslásának ígéretével Patrik Voleský érkezett. Szakolcán korábban meghatározó játékos volt, ahol 12 góljával nagy szerepet vállalt abban, hogy az erdőhátiak feljutottak az élvonalba, tavaly Kassán viszont a szezon második felében háttérbe került és csak egyetlen gólt szerzett. Futballozni biztosan nem felejtett el, a felkészülési mérkőzéseken háromszor is betalált, így talán tényleg a legfőbb komáromi gólgyárossá válhat.

Egy évre kölcsönbe érkezett a Vasas U19-es csapatától Puska Péter is, aki tavaly a Kazincbarcika, illetve a Kozármisleny csapatainál szerepelt, 15 mérkőzésen átlagosan 20 perceket kapva. A felkészülési mérkőzéseken szintén három gólt szerzett, kérdés azonban, mennyi szóhoz fog jutni Bayemi, Antal, Ganbold, Voleský és Tóth G. mellett.

Új érkező a 21 éves újpesti védő, Eckl Patrik, valamint a mindössze 17 éves nagysurányi támadó Timotej Cagáň, aki a felkészülés utolsó mérkőzéseire csatlakozott Érsekújvár (MŠK Nové Zámky) csapatától. Egy nappal a szezonnyitó előtt érkezett Kassáról kölcsönbe a 20 éves védő, Samuel Magda is. A felkészülés során a DAC bögellői származású középpályása, Bögi Ferenc is több alkalommal pályára lépett, sőt gólt is szerzett, átigazolása azonban cikkünk megjelenéséig nem ment végbe.

A KFC csapatában tehát egyelőre több a távozó, mint az érkező, ill. a csapat kiegyensúlyozottsága is megingott. A távozó Šurnovský helyére nem jött olyan balhátvéd, akinek ez lenne a természetes játékköre (tavasszal ezen a poszton a támadó középpályás Michal Horodník, ill. Stephen Adayilo játszott). További kérdés, hogy ki lesz a  kezdőjátékos U21-es szabály értelmében, mely szerint legalább egy, U21-es korosztályú, szlovák állampolgárságú játékosnak a kezdőcsapatban kell lennie, ill. 30 percig a pályán maradnia. Tavaly 17 meccsen Boris Druga szerepelt ily módon, őt követte Tóth Tibor 6, Filip Szetei 5 és Matej Chorvát 2 mérkőzéssel. A jelenlegi keretben már csak Tóth Tibor szerepel, a szabálynak még Samuel Magda (aki egy nappal a szezonnyitó előtt lett a KFC játékosa, mégis lehet, hogy a kezdőcsapatban kap helyet), a 18 éves Knesz Dániel (aki a tavasszal bár kerettag volt, mégis egyetlen percet sem játszott), illetve a 17 éves Timotej Cagáň felelne meg. Ők azonban elvétve szerepeltek a felkészülési mérkőzések kezdőcsapataiban, így valószínűleg csak a legerősebb kezdőcsapat feláldozásával lehet betartani a szabályt. Az, hogy ez mennyire lesz kifizetődő, nyilván a bajnoki mérkőzések döntik el. Viszont néhány kérdést talán megérne, hogy Vincze István sportigazgató (aki az önéletrajzi könyve szerint szinte teljesen szabad kezet kapott a klub megreformálására) milyen szempontok szerint alakítja a játékoskeretet; miért igazolnak a szabály betartására csak az utolsó pillanatban játékosokat; miért élvez elsőbbséget olyan, a magyarországi akadémiákról kiöregedett játékosok szerepeltetése, akik nyilván nem felelnek meg a szabálynak, és kevés kivételtől eltekintve csak elvétve jutottak játékpercekhez, illetve a klubvezetés miért nem szorgalmazza a bizalmat a fiatal, hazai nevelésű játékosokba. Bár ismerve a KFC múltját, ez talán senkit sem ér meglepetésként: az utóbbi három év mindegyikében a KFC szerepeltette a legkevesebb U21-es játékost a bajnoki mérkőzéseken, és évek óta egyedüli csapatként egyetlen cent támogatást sem kapott a szlovák szakszövetségtől, amely a fiatal játékosok szerepeltetése után járna. Amiben a KFC viszont nem sereghajtó, az a fiatal játékosok elfecsérlése. Eszébe jutott-e a vezetőségnek pl. Tarcsi Róbert, aki akkori edzője szerint már két éve megérett a KFC felnőtt csapatában való bemutatkozáshoz? Tarcsi Róbert ezt követően visszament a DAC U19-es csapatához, idén pedig megkötötte első hivatásos szerződését a Somorja csapatánál, amit azzal hálált meg, hogy a kék-fehérek legjobb gólszerzője lett a felkészülés során. Talán egy húzással megoldódhatott volna a befejező csatár és az U21-es kezdőjátékos kérdése.

Hogy mire lesz ez a csapat elég, az a jövő kérdése és a szakemberek felelőssége. A mértékadó www.transfermarkt.com szerint még mindig a Komáromé a II. liga legerősebb kerete, azaz az élvonalba jutás nem elérhetetlen. Márpedig erre már az infrastruktúra hiánya sem lehet kifogás, ahogyan azt korábbi interjúkban olvashattuk.

Felkészülési eredmények:

Vasas – KFC 1:1 (Adayilo)

Csákvár – KFC 1:3 (Antal, Puska, Voleský)

Galánta – KFC 0:3 (Pastorek, Janickij, Ganbold)

Puskás FC II – KFC 0:0

Mosonmagyaróvár – KFC 2:3 (Voleský, Bayemi, Antal)

FTC II – KFC 0:4 (Bayemi, Šmehyl, Bögi, Tóth G.)

Tardoskedd – KFC 2:6 (Tóth G. 2x, Ganbold, Puska, Ožvolda, Bayemi)

UTE II – KFC 0:4 (Voleský, Ganbold, Pastorek, Puska)

A KFC kerete:

Kapusok:

Miloslav Bréda, Filip Dlubáč, Laky László

Hátvédek:

Šimon Šmehyl, Stephen Adayilo Daniel, Dominik Špiriak, Martin Šimko, Samuel Magda, Eckl Patrik, Michal Horodník

Középpályások:

Dan Ožvolda, Németh Tamás, Jozef Pastorek, Tóth Tibor, Knesz Dániel

Támadók:

Ganbold Ganbayar, Miroslav Antal, Christian Emmanuel Nguidjol Bayemi, Tóth Gábor, Patrik Voleský, Puska Péter, Timotej Cagáň

Konczer András

hirdetés
Previous articleAz Aliancia-Szövetség módosítaná a kisebbségi jogokat és a területi beosztást
Next articleÚj szlovák tűzoltócsapat indult Rodoszra, a kormányfő a bátorságukat méltatta