HAZA RÉGIÓ Átadták az új lőteret Dél-Komáromban

Átadták az új lőteret Dél-Komáromban

1000
hirdetés

lőtérMárcius 12-én ünnepélyesen átadták városunk új lőterét. Az eseményen megjelent Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Molnár Attila polgármester, Nagy György a Sportlövő Szövetség elnöke, valamint a megye, a város és a helyi intézmények vezetői, képviselői, illetve a sportág jelenlegi és jövőbeli tehetségei.

A MOL városrész ingatlanai még 2008-ban kerültek az önkormányzat tulajdonába, köztük a mintegy 1000 fős étkezde is, amelynek sokáig keresték a megfelelő funkciót. A testület végül egy nemzetközi szintű gyakorlólőtér létrehozásáról döntött. Ahogy dr. Molnár Attila polgármester a megnyitón fogalmazott, ez a létesítmény hozzájárul majd ahhoz, hogy a sportlövészetről mindenkinek Komárom, Komáromról pedig mindenkinek a sportlövészet jusson az eszébe.

– Az utóbbi hetekben több olyan fejlesztés és beruházás is elindult városunkban, amelyek évtizedekre meghatározzák majd annak fejlődését. Leraktuk a gátrendszer alapkövét, gőzerővel folyik az új Duna-híd előkészítése, átadtuk a műfüves pályát, március 20-ra elkészül a felújított Jókai mozi, ami az ország harmadik olyan egytermes filmszínháza lesz, ahol premieridőben, 3D-ben is nézhetők a filmek. Elkezdődött az ipari park közművesítése, ami a munkahelyteremtés szempontjából fontos, és hamarosan kiemelt beruházás kezdődik a Csillag erődben is – mondta dr. Molnár Attila. A városvezető hozzátette, hogy a lőtér világversenyek lebonyolítására egyelőre még nem alkalmas, de felkészülésre kiváló helyszín. Ez utóbbiról egyébként a háromszoros olimpiai- és ötszörös világbajnok szlovén, Rajmond Debevec is meggyőződött a napokban tartott próbaedzésén.

A beruházás során kialakítottak egy 24 lőállásos 10 méteres, egy 8 lőállásos 50 méteres, illetve egy 8 lőállásos döntős pályát.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott utalt arra, hogy volt egy olyan időszak, amikor hazánkban alig tettek valamit a sport fellendítése érdekében, az elmúlt négy évben azonban több jelentős beruházás is történt.

– Továbbra is támogatni fogunk minden sportcélú kezdeményezést, hiszen ezek a fejlesztések a jövő generációjának szólnak. Minket magyarokat mindig büszkeséggel tölt el, ha egy honfitársunk áll fenn a dobogó tetején. Ilyenkor kicsit nekünk is szól a Himnusz. A mai fiataloknak alig vannak példaképeik. A komáromi gyerekek azonban szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen itt van nekik Sidi Péter és Miskolczi Julianna is, akik ugyan magasra tették a lécet, de a sport egy kemény világ, ahol a teljesítmény mindig fokozható – vélekedett a kormánymegbízott.

A kormánynak köszönhetően az elmúlt időszakban közel ezer településen valósult meg valamilyen sporttal kapcsolatos beruházás. Az állam 2020-ig összesen 136 milliárddal kívánja támogatni a tizenhat kiemelt olimpiai sportágat, illetve szintén jelentős támogatásban részesít 16 egyéb sportágat is. A sportlövők a tervek szerint a következő hat évre közel 5 milliárd forintot kapnak.

– A sport maga az élet, kicsiben olyan, mint a világ. Megtanít győzni és veszíteni. A testmozgás segít legyőzni a gyengeséget, a lustaságot. Aki sportol az már győzött! A komáromiak az alkotó emberek közösségét gyarapítják. Példaértékű, hogy ennyit áldoznak ebben a városban a sportra – mondta Simicskó István államtitkár, aki kiemelte, hogy hazánk az éremtáblázatban a nemzetek között a nyolcadik helyen áll, ami egészen kivételes eredmények mondható!

Sidi Péter olimpikon sportlövőnk elmondta, hogy pályafutása kezdetén csak álmodni mert egy ilyen jellegű pályáról. Az 50 méteres lövéseket még évekkel ezelőtt is 10 méterről kellett gyakorolnia.

–Komárom valóban a sportlövészet fellegvára, bizonyítja ezt érmeink száma is: világbajnoki aranyunk, hét ezüstünk és három bronzunk. Miskolczi Julianna szerezte meg a tizenegyedik Európa-bajnoki aranyunkat, ezenkívül hét ezüsttel és négy bronzzal is büszkélkedhetünk. Szeretném, ha a sportlövészet továbbra is kiemelkedő sportág maradna, és felzárkózhatna a kajak-kenu vagy a vízilabda népszerűsége mellé. A most átadott, az önkormányzat által építetett lőtér a jövő tehetségei számára könnyíti meg a felkészülést, így a sikerhez vezető utat – mondta Sidi Péter.

A szalagátvágás után a jelenlévők megtekintették a lőteret, amelyet a jövőben a Komáromi Kulturális, Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. működtet majd.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleNem kérnek a hulladékégetőből Szímőn
Next articleRECEPTEK: Tavaszi rizseshús