HAZA BELFÖLD ANS: Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért

ANS: Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért

369
hirdetés

Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért, és nem szabhatják ezt az egészségügyi ellátás feltételéül – figyelmeztetett Marián Petko, a Szlovák Kórházszövetség (ANS) elnöke. Több rendelő azzal fenyegetőzött, hogy ha a kormány nem hagy jóvá pótfinanszírozást a szektor számára, februártól vizitdíjakat vezetnek be.

Illusztráció, Pixabay

„A mi álláspontunk szerint nincs összhangban a törvénnyel mindaz, ami az elmúlt hetekben a díjakkal kapcsolatban elhangzott” – szögezte le Petko. A kórházszövetség nem veti el teljesen a díjak bevezetését, de azokat az államnak kell megszabnia és egységesen szabályoznia mindenki számára. „Olyan világos, érthető törvényi keretre van szükség, amelyből egyértelműen következik, hogy mikor és mekkora díjakat lehet kérni” – tette hozzá.
Több tucatnyi rendelő az év elejétől díjakat kért a páciensektől a kivizsgálásokért, a megemelkedett üzemeltetési költségekre hivatkozva, emellett pórfinanszírozást kértek az ágazat számára. Figyelmeztettek, hogy ha az állam nem növeli a járóbeteg-ellátás finanszírozását, több rendelő csatlakozik hozzájuk.
Az egészségügyi tárca január végén megállapodott a rendelők képviselőivel egy 283 millió eurós pótfinanszírozási keretről, Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő szerint ennek köszönhetően nem szabadna díjat kérni a betegektől.

TASR

hirdetés
Previous articleTörök-szíriai földrengés – Erdogan: legkevesebb 912 halottjuk van a földrengéseknek
Next articleLámpaoszlopnak ütközött egy embercsempész autója Komáromban