HAZA BELFÖLD Andrej Kiska szerint a népszavazás megosztotta a lakosságot

Andrej Kiska szerint a népszavazás megosztotta a lakosságot

914
hirdetés

Hétfőn az elnöki palotában Andrej Kiska köztársasági elnök is kinyilvánította véleményét a népszavazásról.

Ezen annak adott hangot, hogy szomorúan értékeli, hogy bár elkezdődött egy társadalmi párbeszéd a témát illetően, ám az mégsem töltötte be feladatát, és leegyszerűsített jelszavakkal feszültséget és ellenségességet szított. Furcsállotta, hogy az egész téma a családra volt kihegyezve, mégis egyetlen kérdésben sem szerepelt maga a szó.

„A referendum előtti vita megmutatta, hogy túl sok ember nem érti, mi zavarja a kisebbségeket, valójában mit akarnak és hogyan élnek. Itt adósak vagyunk, és számomra úgy tűnik, hogy a népszavazást megelőző kampányt követően ez az adósság csak növekedett. (…) Egy szabad országban, egy demokratikus társadalom számára nem éppen jó hír, hogy egy kisebbség úgy dönt, inkább nem vesz részt abban a kampányban, ami tulajdonképpen róla szól.” Ennek ellenére Kiska megérti és elfogadja döntésüket, de megérti azokat is, akik az urnákhoz járultak.

A nyilatkozatban továbbá elhangzott az is, hogy bár egyesek győzelemnek értékelik az eredményt, az egyáltalán nem tekinthető annak, mert ellentéteket eredményezett. De leszögezte azt is, hogy semmi sem változott meg szombat óta. „A házasság – mint férfi és nő kapcsolata – továbbra is szerepel az alkotmányban és a törvényekben. Semmi sem változik azt illetően sem, hogy a házasság fogalmát Szlovákia lakosainak nagy része a férfi és nő kapcsolatának a szinonimájaként értelmezi. Én is közéjük tartozom. Más dolog azonban a társadalom kisebbség iránti tisztelete és megértése.”

Ezen felül arra is rámutatott, hogy a mostani immár a 7. érvénytelen népszavazás Szlovákia történetében. Figyelmeztetett viszont, hogy emiatt nem lenne jó, ha a polgárok teljesen elvesztenék bizalmukat a népszavazás intézményében. „Tartsuk meg ezt az eszközt, de ésszerűen és átgondoltan használjuk fel. Ne csináljunk a népszavazásból politikai vagy ideológiai kényszerítőeszközt és ne használjuk fel propagandacélokra. Bízom benne, hogy a következő népszavazás már olyan lesz, amely tényleg felkelti az ország népének érdeklődését” – idézi Kiskát a SITA hírügynökség.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSajtóközlemény KOMVaK-ügyben
Next article„Aggasztó” memóriaveszteség miatt Dumbledore visszavonul