HAZA RÉGIÓ A zsidó kultúra napja Komáromban

A zsidó kultúra napja Komáromban

1631
hirdetés

Obrázok1DImmár hagyománnyá vált, hogy  a Komáromi  Zsidó Hitközség egész napos programmal várja mindazokat, akik szeretnének közelebbről megismerkedni a zsidó vallás és kultúra jellegzetességeivel, értékeivel, színes világával. Az augusztus 25-i rendezvény délelőtt tízkor a komáromi zsidó közösség azon tagjaira való emlékezéssel vette kezdetét, akik a holokauszt áldozataivá váltak. De ugyanakkor emlékeztek mindazokra, akik a komáromi zsidó temetőben nyugszanak. A megemlékezést Radnóti Zoltán rabbi tartotta, Klavanszkij Anatolij kántor közreműködésével.

Ezt követően a közösség jövőjéről rendeztek beszélgetést Igor Rintelnek, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Obrázok1DDKözponti Szövetsége elnökének vezetésével. A tanácskozást kóser ebéd követte Bina Steifel pöstyéni rebecen kóser ételeiből, melyet kóser borral öblítettek le az ausztriai Hafner pincészet kínálatából. A kóser borról előadás is elhangzott, majd Rubin Eszter zsidó családregényének bemutatója és barcheszkészítés (zsidó ünnepi fonott kalács) következett. Az előadások sorát Riszovannij Mihály előadása zárta Scheiber Sándorról, a 20. század híres Obrázok1DDDDtudós rabbijáról. Ezután immár hagyományosan a Kehila- és a Kehila Haver-díjak átadása következett. Idén Kehila – a közösségért díjban részesültek: dr. Wittman Zsuzsanna, a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke, Urban Ladislav, a Komáromi Zsidó Hitközség tagja, aki a bergen-belseni haláltábor túlélőjeként a holokauszt tragédiája megismertetésének érdekében végzett munkájáért részesült a díjban, valamint Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke. A Kehila Haver-díjat minden évben azok kapják, akik nem zsidóként sokat tesznek a zsidó közösségért. Idén a Komáromi Zsidó Hitközség javaslatára a következőkrészesültek az elismerésben:
Alžbeta Littvová, a komáromi Szinnyei József Könyvtár igazgatója a hitközség könyvtárának rendezése soránObrázok1DDDDDD nyújtott segítsége és a toleranciára épülő kulturális programok bevezetése elismeréseként, valamint Spátay Adrianna, a komáromi Selye János Gimnázium tanára, akinek diákjai évek óta sikeresen vesznek részt Debreceni Zsidó Hitközség által rendezett Kardos Albert Szavalóversenyen. Kehila Haver-díjat vehetett át továbbá a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség javaslatára MUDr. Hunčík Péter, az ipolysági zsinagóga felújításában játszott meghatározó szerepéért, illetve Jozef Trubini, a verebélyi zsidó közösség történetének feldolgozásáért, Kántás János, a Szenes Hanna Magyar- Izraeli Baráti Obrázok1DDDDDDDDEgyesület elnökségének tagja, valamint Szokola Sámuelné, az említett egyesület elnökségének titkára.
Az egész napos program méltó zárásaként egy csodálatos koncert élményében részesülhettek a jelenlevők, mégpedig a To Life! – a zsidó kultúra impressziói című koncertben, az AndreaS kvartett tolmácsolásában. A kvartett tagjai olyan neves előadóművészek és tanárok, mint Andrea Stankovská Hallon, Dušan Stankovský, Štefan Reiter és Juraj Alexander. Repertoárjukon szerepeltek Bock Hegedűs a háztetőn című művének részletei, továbbá Rahmanyinov, Gershwin, valamint Andrew Lloyd Webber melódiák és egy csokornyi a zsidó népzene legszebb gyöngyszemeiből.

–nkzs-
( Kollár Zoltán felvételei)

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleValóban megfogyatkoztunk vagy „csak” eltunyultunk?
Next articleEgyed Gyula emlékverseny