HAZA RÉGIÓ A naszvadi magyar alapiskola egy első osztállyal kezdi majd az új tanévet

A naszvadi magyar alapiskola egy első osztállyal kezdi majd az új tanévet

411
hirdetés

A Komáromi járásban található négy város közül elsőként a legifjabbnak számító Naszvadon tartották meg az alapiskolai beíratást. A Becse Norbert igazgató által irányított intézmény a nyár végén felvidéki viszonylatban még jobban bekerülhet majd a köztudatba, ugyanis a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége augusztus 31-én, szombaton 10 órától a helyi Szent József római katolikus templomban tartja az országos tanévnyitó ünnepséget. De előbb lássuk, hogy azon majd hány magyar elsős vesz részt!

Feladatmegoldás közben a jövendő tanító nénivel
„Ebben a tanévben 24 elsősünk van. Ami pedig az idei beíratással kapcsolatos számokat illeti: eddig 13 kisgyermek a helyi magyar óvodából érkezett az iskolánkba, hozzájuk további 4 olyan gyermek társul, akik nem jártak óvodába. E 17 kicsin kívül 5 gyereket javaslunk a speciális alapiskola felkészítő évfolyamába, amely külön épületben, az ógyallai speciális alapiskola magyar tannyelvű kihelyezett részlegeként működik a sajátos nevelési-oktatási igényű gyerekek számára“

– tájékoztatta portálunkat Becse Norbert iskolaigazgató.

Hozzátette: egy osztály nyílik legalább az említett 17 elsőssel, akikhez őszig még az a pár roma gyerkőc is csatlakozhat, akiket eddig sehová sem írattak be.

Az iskolaigazgató is szemtanúja volt egy sikerélményt követő, szép pillanatnak

Az egyik érintett édesanyával, Ivan Victoriával is elbeszélgettem a családok életében jelentős eseménynek számító beíratásról és iskolakezdésről.

„Három fiunk van: a legkisebb öthetes, a középső egyéves, a legidősebb pedig hatéves lesz októberben, akit már beírattunk a naszvadi magyar alapiskolába. Mivel korábban én is ebben az intézményben tanultam, s ahhoz szép emlékek fűznek, egyértelmű volt a döntésünk, hogy majd az utódaink is ugyanott alapozzák meg a tudásukat. Egy percig sem gondolkodtunk azon, hogy esetleg a helyi szlovák alapiskolába vagy máshová írassuk be őt, mert a férjemmel együtt mi is magyar iskolákba jártunk, sőt, én a felsőfokú tanulmányokat is az anyanyelvemen, a komáromi Selye János Egyetemen végeztem, s ott szereztem tanári diplomát. Amíg lehet, élni kell ezzel a lehetőséggel, hogy az óvodától a diplomaszerzésig anyanyelven tanuljanak a hazai magyar gyerekek!“

– nyilatkozta a háromgyermekes anyuka.

Naszvadon már túl vannak az alapiskolai beíratáson

Aztán elárulta, hogy az egész család megjelent a csütörtöki alapiskolai beíratáson, amely részleteit is ecsetelte.

„A fiunk kissé izgult, de szívesen oldotta meg a kapott logikai és ügyességi feladatokat. Például a számokat kellett sorrendbe raknia 0-tól 10-ig, valamint eldöntenie azt, hogy melyik szám a kisebb vagy a nagyobb, s leírnia az általa ismert betűket. A mindehhez szükséges ismereteket egyrészt a helyi magyar óvodában, másrészt tőlünk, odahaza szerezte meg.

Mivel az édesanyám az iskola könyvelője, gyakran bejár hozzá, több tanító nénit ismer, s ezért már otthonos terepen érezte magát. Az ott töltött fél óra alatt én a kért okmányokat, így a személyigazolványomat, a fiunk anyakönyvi kivonatát és egészségbiztosítói kártyája fénymásolatát adtam át az illetékeseknek. Végül közölték velünk azt, hogy bár a fiunk még a szeptemberi tanévkezdéskor sem lesz 6 éves, de a teljesítménye alapján már iskolaérettnek bizonyul. A vonatkozó törvény alapján így is át kell esnie egy pszichológiai kivizsgáláson, ahol ezt vagy megerősítik, vagy megcáfolják. A végső döntés azonban a szülők kezében van, s mivel mi elég érettnek tartjuk őt, ezért  pártoljuk az őszi iskolakezdését“ – mondta el.

A pedagógus és jövendő tanítványa közti beszélgetés közben

Becse Norbert igazgatónak nincs tudomása arról, hogy a helyi szlovák alapiskolába eddig hány gyermeket írattak be a szüleik, de úgy sejti, hogy az idén is többet, mint a magyar oktatási intézménybe. Sajnos, minden évben akadnak olyan helyi magyar szülők, akik az utódaiknak abban a tévhitben választanak szlovák iskolát, hogy ők emiatt majd jobban érvényesüljenek Szlovákiában… Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere a Ma7-nek megígérte, hogy az illetékes kolléganőjétől holnapra megszerzi ezt az adatot, amivel majd frissítjük e cikkünket.

FRISSÍTES:

Molnár Zoltán polgármester április 11-én portálunkkal tudatta, hogy a helyi szlovák alapiskolába eddig 30 gyermeket írattak be, további 1 gyermek beíratását pedig tervezik, mert a családjával most költözött vissza Naszvadra, s eddig az állandó lakhely bejegyzését intézték. A speciális alapiskolába egyiküket sem küldik át.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

fotók: Becse Norbert

hirdetés
Previous article„Családok sérelmeit dédelgeti a szomorú és tragikus emlékezés”
Next articleA vers gyógyszer