HAZA DUNATÁJ A szakemberképzés magyarországi támogatása

A szakemberképzés magyarországi támogatása

1816
hirdetés

Mint arról múlt heti számunkban beszámoltunk, nemrégiben Komáromba látogatott Potápi Árpád János, Magyarország kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki két komáromi szakközépiskolában adott át 47 millió forint értékű magyarországi állami támogatást. A küldöttség tagja volt Pathó Marianna, a nemzetpolitikai államtitkárság osztályvezetője és Kádár Zoltán, a nemzetpolitikai államtitkár kabinetfőnöke.

Az Ipari Szakközépiskolában és a Műszaki Szakközépiskolában az ünnepélyes átadón természetesen részt vett a két intézmény igazgatója, Vetter János és Pál Elemér. A a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2016-os évi a „Külhoni magyar szakképzés támogatása” programjának keretén belül benyújtott pályázatnak köszönhetően tovább folytatódott a tanműhelyek és laboratóriumok felszerelésének modernizálása az Ipari Szakközépiskolában. A gépészeti szakon egy univerzális esztergagép, egy univerzális marógép, fűrészgép és PCL-vezérlő megvásárlására nyílt lehetőség. Az elektrotechnikai szak diákjainak hatékonyabb képzéséhez a meglévő gépek memóriabővítésével, 24′ monitorokkal, I7 processzorral ellátott munkaállomásokkal, NYAK-lappal, CNC-maróval és Robot Kit beszerzésével járult hozzá. – Mivel a régió legrégebbi és egyik legnagyobb szakképző intézményeként az iskola három szakiránya – gépészet, elektrotechnika és műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban – iránt az alapiskolák végzősei és a régió vállalkozásai részéről is nagy az érdeklődés, így a támogatást a képzés hatékonyságának növelésére fordítottuk – mondta Vetter János az iskola igazgatója. Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitk ár az ünnepélyes átadó alkalmábólelmondta: „A 2015-ben meghirdetett tematikus év kapcsán elsődleges célunk a műszaki oktatás, a műszaki iskolák és intézmények támogatása volt. Azt szeretnék elérni, hogy olyan szakmákat tanulhassanak a diákok, mellyel szülőföldjükön is tudnak érvényesülni. Erre a támogatásra mindkét komáromi szakközépiskola érdemes, amelyek együttesen 47 millió forint támogatást kaptak”.

– Közel 140 millió forintot osztottunk szét az elmúlt két évben a Felvidéken. Konkrétan a komáromi Ipari Szakközépiskolába közel 30 millió forint jutott, a nyertes pályázatuknak köszönhetően, míg a Műszaki Szakközépiskolába 17 millió forint került – mondta Potápi Árpád János. A Pozsonyi úton székelő Műszaki Szakközépiskola a szakképzés oktatási tevékenységének támogatása céljából 17 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapott. „A kapott támogatást a szakmai oktatás gyakorlati részének, a tanműhelyek gépparkjának a fejlesztésére fordítottuk. Így a diákok modernebb gépeken és berendezéseken sajátíthatják el, illetve bővíthetik a szakmai képességeiket a gépészeti, fémmegmunkáló, asztalos-, villamosipari és számítógépes grafikusi szakmákban. A támogatásnak köszönhetően a megvásárolt gépeket és berendezéseket ez év áprilisában már üzembe helyezték a tanműhelyben, így a tanulók már a megújult tantermekben, műhelyekben sajátítják el, illetve bővítik a gyakorlati ismereteiket.Ezzel a fejlesztéssel sikerült az iskola elöregedett gépparkjának egy részét felújítani” – mondta Pál Elemér, az iskola igazgatója. A támogatásból 18 db személyi számítógépet tartozékokkal, Samsung 24′ LED monitorral, 1-1 db asztali marógépet, horonyvágó gépet, asztali körfűrészgépet, szalagcsiszológépet, 1-1 db oszcilloszkópot, függvénygenerátort, laboratóriumi tápegységet, 3D nyomtatót, továbbá 1 db CNC esztergagépet tartozékokkal, 2 db KIT 3000 hegesztőgépet tartozékokkal és 1 db Invertor BI-2000 hegesztőgépet vásároltak.

 

DUNATÁJ HETILAP 22/2017

hirdetés
Previous articleGenerációk nagytalálkozója a komáromi Selye János Gimnáziumban
Next articleMeghalt Jókai Anna író, a nemzet művésze