HAZA KÜLFÖLD A románok többsége elutasítja a székely régiót

A románok többsége elutasítja a székely régiót

1313
hirdetés

zaszlEgy romániai közvélemény-kutatás szerint az ország lakosságának csaknem 80 százaléka elutasítja, hogy a magyar többségű megyék önálló régiót alkossanak.

A Realitatea.net portálon közzétett február végi, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint Románia lakossága általános bizalmatlansággal tekint a tervezett régió átalakításra. A megkérdezettek 44 százaléka gondolta úgy, hogy az átszervezés után növekedni fog a bürokrácia, 67 százaléka pedig nem értene egyet a megyék megszüntetésével.
A GeoPOL közvélemény-kutató intézet 80 százalékon mérte azoknak az arányát, akik ellenzik, hogy a magyar többségű megyék önálló régiót alkossanak. Egy ilyen régió megalakulását csupán a lakosság 14 százaléka támogatná. „A regionális átalakítási terv a magyar többségű területeket leszámítva nem ébresztette fel a helyi szolidaritás és a lokálpatriotizmus érzését, csupán versenyszellemet ébresztett a régió fővárosi címére pályázó városok között” – áll a GeoPOL elemzésében.
A megkérdezettek 36 százaléka szerint a régiók átalakítása az ország föderalizálása felé tett első lépés lenne, 34 százalékuk pedig az etnikai alapú területi autonómia felé tett lépésként értelmezi azt. A GeoPOL az etnikai összetevő hangsúlyos jelenlétét olvasta ki az adatokból. Megállapította, hogy a régió átalakítás pragmatikus vonásai iránt is bizalmatlan a romániai társadalom.
„A válaszokból kirajzolódik, hogy általános a bizalmatlanság az állam közigazgatási képességével szemben. A régióátalakítást egy olyan kockázatos folyamatnak tekintik, amely egy nem hatékony, de legalább stabil szerkezetet próbál egy olyanra váltani, amely se nem hatékony, se nem stabil” – áll a GeoPOL közvélemény-kutató intézet elemzésében. A felmérés ugyanakkor azt is jelzi, hogy lakosság tart az átalakítás nehézségeitől és a föderalizmus és az etnikai alapú autonómia kérdésének a felvetésétől.
http://www.realitatea.net/sondaj-regionalizarea-greu-digerabila-de-romani-un-proces-riscant-cu-mize-mai-mari-in-spate_1126720.html

MTI

hirdetés
Previous articleNyolc osztrák, négy-négy cseh és lengyel, és egy román dollármilliárdos van
Next articleÚjabb magyar párt szerveződik Szlovákiában