HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Nyolc osztrák, négy-négy cseh és lengyel, és egy román dollármilliárdos van

Nyolc osztrák, négy-négy cseh és lengyel, és egy román dollármilliárdos van

1094
hirdetés

dollA környező országok közül Ausztriának 8, Csehországnak és Lengyelországnak 4-4, Romániának pedig 1 dollármilliárdosa van a Forbes magazin idei listája szerint. A leggazdagabb közülük a cseh Petr Kellner, aki 10,4 milliárd dollárra becsült vagyont halmozott fel szerteágazó üzleti tevékenységből, de főleg banki és biztosítási szolgáltatásokból.

A kelet-közép-európai térség országai közül a szomszédos Ausztriában a Red Bull-tulajdonos Dietmar Mateschitz a leggazdagabb ember a 2013-as évre vonatkozó, hétfőn közzétett Forbes-lista szerint. Az energiaital-gyártásból meggazdagodott vállalkozó vagyonát az amerikai üzleti magazin 7,1 milliárd dollárra becsüli, ezzel a 162. helyen áll a magazin listáján.
A második leggazdagabb osztrák a listán Johann Graf, a Novomatic szerencsejáték-konszern alapítója. Graf vagyonát 5,4 milliárd dollárra becsülik, amivel a 225. a gazdagok idei „világranglistáján”. A nyolcadik leggazdagabb osztrák a felsorolásban az osztrák-kanadai kettős állampolgár Frank Stronach, a Magna autóipari beszállító vállalat tulajdonosa, aki az elmúlt évben az osztrák politikában is szerencsét próbált. A Stronach Csapata néven pártot alapító – a Forbes-listában kanadaiként számon tartott – üzletember 1,2 milliárd dolláros nettó vagyona az 1175. helyre volt elég a Forbes rangsorában.
Nem szerepel az amerikai magazin névsorában a Porsche-Piech család, akiket a Trend című osztrák gazdasági magazin viszont a leggazdagabb osztrák családként tart számon. Porschéék vagyonát a Trend tavaly nyáron 35,5 milliárd euróra becsülte.
A leggazdagabb kelet-közép-európai ember, a cseh Petr Kellner a 106. helyen áll tízmilliárd dollárt meghaladó vagyonával a Forbes-listán. A második leggazdagabb cseh, a lista 736. helyét elfoglaló Andrej Babis agráripari vállalkozásokból szerzett kétmilliárd dollárra becsült vagyont, a 974. helyezett Zdenek Bakalának 1,5 milliárdja jött össze szénbányászatból, míg a világranglistára – az 1342. helyre – felkerült negyedik cseh, Karel Komarek kereken egymilliárdosra becsült vagyona az olajipari szektorból származik.
A legtehetősebb lengyelek közül a ranglista 384. helyét elfoglaló Jan Kulczyk 3,5 milliárd dollárosra becsült vagyona a távközlésben, az olaj- és a söriparban keletkezett, a tévécsatornákat működtető Zygmunt Solorz-Zak 2,9 milliárdos vagyonával a 490. a listán, a 736. helyezett Michal Solowow különféle befektetésekből szerezte kétmilliárdos vagyonát, a negyedik lengyel dollármilliárdos, Leszek Czarnecki (1031.) pedig pénzügyi befektetésekből tett szert 1,4 milliárd dollárosra becsült vagyonra.
Románia egyetlen dollármilliárdosa, Ioan Niculae 1,1 milliárd dolláros vagyont halmozott fel az agráriumban, ezzel az 1268. helyet foglalja el az 1426 nevet tartalmazó listán.
A kimutatás szerint az egykori kommunista országok dollármilliárdosai – a dolgok természetéből fakadóan – mind önerőből gazdagodtak meg, szemben a nyugati világ szupergazdagjaival, akik közül sokan őseiktől örökölték hatalmas vagyonukat.

MTI

hirdetés