HAZA BELFÖLD Újabb magyar párt szerveződik Szlovákiában

Újabb magyar párt szerveződik Szlovákiában

863
hirdetés

Újabb magyar párt szerveződik Szlovákiában, amely indulni kíván az őszi megyei választásokon – közli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

    A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) kezdeményezői egyelőre a bejegyzéshez szükséges 10 ezer aláírást gyűjtik, s azt remélik, hogy májusban-júniusban ez meg lesz, és a pártot hivatalosan bejegyzik.
    Fehér Csaba, az egyik legfőbb kezdeményező a lapnak elmondta: a szükséges 10 ezer aláírásból egyelőre 5 ezer van meg. Megerősítette azt is, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd mellett harmadik, regionális magyar pártként indulni szeretnének az őszi választásokon.
    „De semmiképpen sem egyedül. Fontolgatjuk az együttműködés lehetőségeit más, szlovák és magyar pártokkal” – mondta Fehér Csaba. Az Új Szó megjegyzi, hogy az MKDSZ tavaly őszi sajtótájékoztatóján elsősorban Révkomárom vonzáskörzetében élők sorakoztak fel az alakuló párt mögött.
    „A Híd és az MKP struktúrái egymással is nehezen értenek szót Nyitra megyében, így a harmadik játékos bejelentkezése nem keltett üdvrivalgást” – mutat rá a lap.
    A Hídban nem látják túl reálisnak a közös fellépést az MKDSZ-szel. Ha május–júniusra párttá is alakulnak, az már késő lehet, véli Bastrnák Tibor, a párt megyei elnöke. „Ezután még át kell tanulmányozni az alapszabályt, hogy lássuk, olyan értékeket képviselnek-e, amelyek mentén esetleg együtt tudunk működni” – magyarázta Bastrnák.
    Horváth Árpád, az MKP megyei elnöke szinte kizártnak tartja, hogy létrejöhet bárminemű együttműködés pártja és az MKDSZ között.
    „A Nyitra megyei járásokban uralkodó viszonyokat ismerve nagyon kicsinek látom az esélyét” – fogalmazott Horváth. Hozzátette: a pártban még nem is foglalkoztak a kérdéssel. „Nem volt megkeresés sem. Ha őszinte lenne a szándék, nyilván lett volna” – mondta az MKP politikusa.
    Az MKDSZ bemutatkozásakor az alapítók leszögezték: elsősorban a nemzetiségi témákkal, valamint gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkoznának, a keresztény értékrend fontosságának hangsúlyozásával.

MTI

hirdetés
Previous articleA románok többsége elutasítja a székely régiót
Next articleSzínuszgörbék avagy előítéletek nélkül, higgadtan értékeljük a szlovák és a magyar gazdaságot 2.