HAZA Egyéb A második világháború és a szlovákiai magyarok

A második világháború és a szlovákiai magyarok

1586
hirdetés

Szakmai konferencia

A második világháború és a szlovákiai magyarok volt a témája annak a konferenciának, amelyet a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezett 2013. október 17-én Somorján, és amely választ keresett egy elhallgatott múlt olyan kérdéseire, hogy a visszacsatolt területek lakossága miképpen élte meg ezt az időszakot. Az előadások a legújabb kutatási eredményeket mutatták be. Az előadók között neves történészek, szakértők szerepeltek Szlovákiából és Magyarországról egyaránt (lásd a konferencia programját).

Simon Attila bevezető előadása többek között azzal is foglalkozott, hogy a háborúra nem csupán az egyes nemzetek emlékeznek különbözőképpen, de másként élték azt meg azok, akik a fronton harcoltak, azok akik a hátországban éltek, s megint másként a holokauszt túlélői. Szólt arról is, hogy Szlovákia és Magyarország még mindig nem nézett szembe saját háborús felelősségével, s ez nem kis mértékben a politika felelőssége.

Obrázok1

Süll János felvétele (1942 tavasza)

A nyitó előadás után a B. Stenge Csaba, Tatabánya megyei jogú város levéltárának igazgatója beszélt Kassa bombázásáról. Bár a témáról máig folyik a vita, a tatabányai történész előadása arról győzte meg a hallgatóságot, hogy a a történettudomány ma már viszonylag világosan látja a történteket: a várost minden bizonnyal szovjet gépek bombázták, s a kérdés csupán az, mi volt az oka a támadásnak. A következő előadó, a második magyar hadsereg talán legjobb szakértője, Szabó Péter, a budapesti hadtörténeti intézet és Múzeum történésze volt, aki a felvidéki (elsősorban a komáromi) honvédalakulatok háborús részvételéről beszélt. Ezt követően a Fórum Kisebbségkutató Intézet levéltárosa, Kőrös Zoltán mutatta be azokat az interjúkat, amelyeket az elmúlt néhány évben a második világháború felvidéki magyar túlélőivel készített: a Dont is megjárt katonákkal, volt hadifoglyokkal vagy épp leventékkel, akiket Németországba hurcoltak. Különös színfoltja volt a konferenciának, hogy az interjúalanyok közül többen is eljöttek a konferencia, s személyes élményeiket is megosztották a hallgatósággal.

A konferencia második részében az oroszkai hadimúzeum alapítója és vezetője Žákovič László mutatta be azt az intézményt, amely minden bizonnyal egyedülálló nemcsak itt, Szlovákiában, hanem a szélesebb régióban is, s amely az 1944 végén 1945 elején a Garam mentén lezajlott tankcsatáknak állít emléket. A budapesti Honvédelmi Minisztérium Kegyeleti Osztályának munkatársa Illésfalvi Péter a magyar hegyi csapatok felvidéki harciról beszélt. Előadásában többek között olyan érdekes mozzanatokra is kitért, mint a magyar honvédek és a szlovák partizáncsapatok kapcsolata. A Nemzeti Emlékezet Hivatala Levéltárának volt igazgatója, Bukovszky László az 1944 végén és 1945 elején zajló hadműveleti kiürítés témáját járta körül, elsősorban a mai Délnyugat-Szlovákia térségére összpontosítva a figyelmét. Előadásában olyan mozzanatokra hívta fel a figyelmet, amelyek máig kevés figyelmet kapnak a történeti kutatások részéről. Az utolsó előadó a Fórum Intézet Etnológiai Központjának munkatársa L. Juhász Ilona volt, aki a második világháború Dél-Szlovákiai emlékjeleiről tartott sok fotóval illusztrál beszámolót.

Mint az előadásokat követ vita is jelezte, számos kérdésre máig sem tudjuk a választ. Így például arra sem, milyen áldozatot követelt a visszacsatolt területek lakosságától a második világháború. Hányan halta hősi halált a Donnál, mennyi volt az itteni hadifoglyok száma, mennyi volt a holokauszt áldozatainak száma. Megannyi kérdés, amelyre csak további kutatások adhatnak választ.

Különös színfoltja volt a konferenciának, hogy nagyon sokan jöttek el a konferenciára azok közül, akik katonaként, leventeként stb. megélték a második világháborút, és akikkel az elmúlt két évben az Oral History programunk keretében több mint 70 mélyinterjú készült.

Obrázok2

Süll János felvétele (1942. augusztus 24.)

További információ a www.forumist.sk honlapján, ahol a konferencia előadásait videón is folyamatosan megjelenítjük. Ugyanitt képek is találhatók a rendezvényről:

http://foruminst.sk/?p=26821

hirdetés
Previous articleElkezdődtek a Bátorkeszi István Napok
Next articleMeghívó a Lipót kapu átadására