HAZA HÍR-MIX A Magyar Szent Korona Gútán

A Magyar Szent Korona Gútán

353
hirdetés

Első alkalommal szervezték meg az íjász ünnepet Gútán, erre az alkalomra a kisvárosba hozták a Magyar Szent Korona hiteles másolatát, amelyet a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban és a vízi malom területén az érdeklődők megnézhettek.

Mint Méhes Csaba főszervezőtől megtudtuk, az alapötlet az volt, hogy meghívják Gútára egy előadásra Mónus József Lászlót, vagyis a Fehér Farkast, aki tradicionális távlövő íjász, tartson egy előadást, a kezdeményezéshez csatlakozott a Vermes Törzs, és a kamocsaiFredBearíjászklub. A kis ötletből így lett egy szép nagy rendezvény, amit hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az idén. Az alapötlet tovább gondolása után pedig szóba került, hogy el kéne hozni a koronát, ugyan Felvidéken már több helyen volt, de Gútán még nem.

A rendezvény jól sikerült, rengeteg ember látogatott ki a malomhoz. A jövőben, ha csak lehet, ebben az időszakban szeretnénk megszervezni az íjász ünnepet, viszont figyelembe fogjuk venni, hogy hol, milyen rendezvények vannak. – mondta Méhes.

A Magyar Koronaőrök Egyesületének célja, a magyar Szent Korona őrzésére hivatott Koronaőrség hagyományainak megőrzése. Az ő kíséretükben került Gútára is a korona mása. A Plébániatemplomban a mise előtt tekinthették meg az ereklyét, majd a koronával átvonultak a malomhoz, ahol szintén kiállították, közben különböző előadások és kísérőrendezvények zajlottak. A malomnál ágyúszóval üdvözölték a koronát, a köszöntő beszédet Halász Béla polgármester mondta, aki kifejtette, büszke rá, hogy a mi városunkba is eljutott a magyarság egyik kiemelkedő jelképe.

Mónus József László, a Fehér Farkas tartott előadást a tradiciónálistávlövőíjászatről, a Fehér Farkas Magyarország és a világ egyik legjobbja, számtalan világcsúcs és világrekord tartója.

A Gútai Vermes törzs lovasíjász bemutatóját, Vermes István és fia, Vermes Balázs tartották, ők a nemzetközi Nomád Olimpia győztesei a tradicionális lovasíjászatban.

A kamocsaiFredBear íjászklub tagjai a mai modern 3D íjászatot mutatták be. A klub már 29 éve úttörője és részese a hazai 3D íjászat páratlan sikereinek. A bemutatók után Vesztergám Miklós tárogatóművész adott koncertet.

Az I. Íjász Ünnepen megtartották a gútai mezővárosi termelői piacot is, a legkisebbeket fajátékok, arcfestés és csillámtetoválás várta.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleNem tudjuk elképzelni: mit  jelentett itt hagyni a szülőföldet
Next articleBödők Lajos könyvbemutatója Esztergomban