HAZA HÍR-MIX A magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepségei

A magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepségei

738
hirdetés

Obrázok1A hét végén városainkban és falvainkban koszorúzással és ünnepi megemlékezéssel tisztelgünk az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulójáról. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc így Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye volt és a nemzeti identitás egyik alapkövévé vált. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált.

KOMÁROM – Mintegy a márciusi események előestéjeként, március 13-án 17 órakor a komáromi iskolák, a Selye János Gimnázium és Egyetem diákjai és hallgatói adnak műsort a vmk nagytermében. Március 15-én, a hagyományokhoz illően a 16 óra 30-kor kerül sor a Jókai-szobor megkoszorúzására, majd 17 órakor a Klapka-szobornál Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora mond ünnepi beszédet. A kultúrműsorban a gimnázium diákjai és a Concordia énekkar lép fel. GÚTA – Szakítva a korábbi hagyományokkal, az MKP városi szervezete egésznapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a márciusi ifjak szerepéről. Vasárnap délelőtt 10 órakor kerül sor a Szent Rozália-emlékparkban az ünnepi beszédekre – itt Koczkás Beáta mérnök, az MKP elnöke és Horváth Árpád polgármester mond ünnepi beszédet – és az emlékezés koszorúinak elhelyezésére. A résztvevők 11 órától az evangélikus imaházban református ünnepi istentiszteleten vehetnek részt. A rendezvénysorozat 15 órától a kultúrház előtt folytatódik, ahol a Kis-Duna Menti Rockszínház ad ünnepi műsort, majd egy szórakoztató családi találkozóra is sor kerül.

Ógyalla – Vasárnap 14 órakor kerül sor a Jókai-szobornál az 1848-as szabadságharc kitöréséről való megemlékezésre, ahol Basternák Ildikó polgármester mond ünnepi beszédet, illetve Csomor Endre tanár tart történelmi áttekintést a mozgalmas időszakról. A városi kultúrközpontban a Bellő tánccsoport és a Feszty Árpád Alapiskola diákjai adnak műsort.

CSICSÓ – A Magyarnak Maradni Emlékparkban 14 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés, ahol Földes Csaba mérnök polgármester mond ünnepi beszédet. A koszorúzást követően a kultúrházban a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda volt és jelenlegi diákjai tartanak műsoros megemlékezést, majd a Grandioso zenekar ad koncertet.

NEMESÓCSA – A református temetőben 14,30-kor kezdődik az ünnepi megemlékezés, ahol Lajos Marianna alpolgármester mond ünnepi beszédet, majd a Csemadok Kodály Zoltán Énekkara, az Oucha fúvószenekar, valamint a nyugdíjasok énekkara ad műsort.

BÁTORKESZI – Az 1848-as emlékműnél vasárnap, 17 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés. A visszaemlékezést Labancz Roland polgármester tartja meg, őt követően a község alapiskolájának tanulói, illetve a Karátsony Imre Kamarakórus lép fel.

PATH – A község kultúrházában a kultúrműsor után dr. Szabó Olga polgármester tart vasárnap 14 órától ünnepi beszédet, majd a résztvevők a huszársorfal között megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát.

DUNATÁJ HETILAP

FOTÓ: Németh István

hirdetés