HAZA RÉGIÓ A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Dél-Komáromban

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Dél-Komáromban

1015
hirdetés

Az Országgyűlés 2000. június 13-án február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ez alkalomból városunk vezetői két helyszínen, a Lengyár udvarán felállított kopjafánál és a Monostori erődben elhelyezett táblánál rótták le kegyeletüket. Az megemlékezésen részt vett dr. Molnár Attila polgármester, Turi Bálint alpolgármester, Molnárné dr. Taár Izabella a komáromi járási hivatal vezetője, Hamrák Zsófia önkormányzati képviselő, Bágyi Ferencné a Komáromi Erődök Barátainak Egyesületének elnöke, valamint Vizeli Csaba a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vezetője. A csendes főhajtást követően mindkét helyszínen koszorúkat helyeztek el. Az este folyamán a Jókai moziban mutatták be Koltay Gábor rendező Gulag című zenés történelmi darabját.

Egyes adatok szerint a második világháborút követően 20 millió ember hurcoltak el a Gulag szigetvilágba, köztük 700 ezer magyart, akik közül 400 ezren sosem tértek vissza. A történtekről évtizedekig nem lehetett beszélni, így mindez nem vált a magyar nemzettudat részévé. A tények számtalan adatot tárnak elénk, bár ezek nem biztos, hogy az érzelmeinkre is hatnak. Ezért közelítette meg a Gulag történéseit egyedülálló módon Koltay Gábor Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész.

Két művet vettem alapul. Alekszandr Szolzsenyicintől és Rózsás Jánostól. Ők 1949 és 1953 között együtt raboskodtak a Gulagon. Barátság szövődött közöttük. Rózsás Jánost volt szerencsém személyesen is ismerni, hiszen könyvét én adtam ki a rendszerváltás után és filmet is készítettem róla. Elmondta, nem tudja, hogy megbocsát-e, de nem felejt, ugyanakkor nem gyűlöli az orosz népet. Egyébként erre kérte őt Szolzsenyicin is. Rózsás János mindössze 18 éves volt, amikor fogságba esett, kilenc évig raboskodott. Tökéletesen megtanult oroszul és rengeteget olvasott. Úgy gondolta, hogy át kellett esnie mindezen, hogy jobban megértse a világ dolgait – mondta a rendező.

Koltay Gábor szerint Rózsás János annak köszönheti, hogy túlélte az embertelen megpróbáltatásokat, hogy soha nem foglalkozott azzal, hogyan lehet előnyökhöz, plusz élelemhez jutni, vagy könnyebb munkát kapni. Egyszerűen tudomásul vette a megváltoztathatatlan tényt és hitt Istenben. Történetéből mi is hitet és bátorságot meríthetünk

A rendező ezúttal s a Magyarock Dalszínházzal dolgozott együtt, illetve két vendégművésszel, Gerdesits Ferenccel és Makrai Pállal. Az előadás megtekintése ingyenes volt. Koltay Gábor hozzátette, reméli, hogy másutt is bemutathatják majd a darabot, hiszen annak nem csupán az emléknapon van létjogosultsága.

 

 

komarom.hu

hirdetés
Previous articleBMW 230i Coupé: Túl a hétköznapi autózáson
Next articleV. László királyra és a Szent Korona Komáromba érkezésére emlékeztek