HAZA RÉGIÓ A hivatal a kormány intézkedésére hivatkozva szeretné bezáratni a magyar tannyelvű speciális...

A hivatal a kormány intézkedésére hivatkozva szeretné bezáratni a magyar tannyelvű speciális iskolát

849
hirdetés

Bagita Judit igazgató visszahívásával megoldódott volna a gútai iskolák közötti viszály?

A múlt hét folyamán a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola iskolatanácsának javaslatára Horváth Árpád polgármester leváltotta funkciójából Bagita Juditot. Átmeneti időre Marosi Piroska korábbi igazgatóhelyettes veszi át az oktatási intézmény vezetését. A polgármester kifejtette, hogy nem az iskolában lefolytatott vizsgálat eredményét vette figyelembe, hanem kifejezetten az iskolatanács javaslata alapján döntött, amelynek az indoklásában a bizalmatlanság szerepel. Az iskolatanács véleménye szerint a tanintézményben kialakult helyzet már az oktatói-nevelői munka rovására ment. A múlt héten csütörtökön azonban a polgármesternek egy másik probléma miatt kellett rendkívüli önkormányzati ülést összehívnia.

A rendkívüli ülésén Horváth Árpád polgármester arról számolt be, hogy a járási hivatal szakosztálya kérvénnyel fordult a városhoz, amelyben az önkormányzat beleegyezését kérik, hogy kivonják a magyar nyelvű speciális iskolát az intézményi hálózatból, a magyar
osztályokat pedig a szlovák speciális alapiskolához csatolják. A képviselők egyöntetűen elutasították ezt a megoldást, illetve csak abban az esetben fogadnák el, ha biztosítékot kapnának arra, hogy az így létrejövő kétnyelvű tanintézmény ezt a nevében is feltüntetné. Madarász Róbert, az önkormányzat mellett működő iskolaügyi bizottság elnöke hangsúlyozta: – Szükség van a speciális iskolákra, mert ott olyan különleges bánásmódot igénylő, egyedi nevelési igényű tanulókkal foglalkoznak, akiknek csaknem mindegyike szellemileg enyhén sérült. A speciális iskola megszüntetésével az ide járó tanulók csak bizonyos kompromisszumok mellett integrálhatók az egyes osztályokba. Ha ez bekövetkezik, az jelentősen megnöveli a pedagógusok leterheltségét, rontja az osztályközösség eddigi oktatási lehetőségeit, s maguknak a speciális igényű diákoknak a fejlesztése is lelassul, illetve formálissá válik. A mostani tanévben 38 diák látogatja a gútai speciális osztályokat, akiknek a száma a jövő tanévre várhatóan 35-re csökken. Jelenleg a négy osztály mindegyike a törvény által megengedett maximális létszámon működik, s akkor is maximális létszámon fog működni, ha nem vesznek fel egy tanulót sem jövő szeptemberben. A gyerekek szeptembertől a városi alapiskolákba fognak integrálódni. A járási hivatal beadványa alapján a két, de legfeljebb három osztályt lesz képes a város fenntartani, ám egyelőre ennek feltételeit sem látják biztosítottnak. A képviselő-testület a gútai magyar tannyelvű speciális alapiskola és iskolai klubjának (napközijének) az iskolai hálózatból való kivonását nem tartja észszerűnek. Szerintük egy, a járási hivatal számára is elfogadható ingatlanba kellene átköltöztetni az intézményt, illetve átmenetileg továbbra is a szabadidőközpontban kapna helyet. A városvezetés ajánlatának komolyságra bizonyíték az is, hogy a bérleti díjat – ami az illetékes hivatal egyik kifogása – jelképes árban határozná meg.

DUNATÁJ HETILAP 13/2017

hirdetés
Previous articleMerkel: tovább erősítik a német-cseh-szlovák együttműködést
Next articleMegérkeztek az első fecskék