HAZA KÜLFÖLD Merkel: tovább erősítik a német-cseh-szlovák együttműködést

Merkel: tovább erősítik a német-cseh-szlovák együttműködést

1344
hirdetés

Tovább erősítik a német-cseh-szlovák háromoldalú együttműködést – jelentette be Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a cseh és a szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után.

    A kancellár a német-csehszlovák szomszédsági szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából tartott találkozó után elmondta: mindenekelőtt a gazdasági minisztériumok, a tudományos kutatás területéért felelős tárcák, a kutatóintézetek és a gazdasági érdekképviseletek körében mélyítik el az együttműködést.
    Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hozzátette: a három ország „Európa ipari központjának részét és az autóipar gerincét alkotja”, ezért nagyon fontos az együttműködés az elektromobilitás és a termelés digitalizációjának területén.
    Robert Fico szlovák miniszterelnök kiemelte: kormányának célja, hogy Szlovákia 2020-ra elérje az EU régi tagállamai életszínvonalának 85 százalékát. A visegrádi négyek (V4) együttműködéséről kérdésre válaszolva elmondta: a V4 „példamutató” regionális együttműködés, mert tagjai arra összpontosítanak, ami összeköti őket, de „nem alternatívája az EU-nak”. Sobotka hozzátette: a visegrádi négyek „nem teljesen egyformák”, de hozzájárulnak az ésszerű kompromisszumok kidolgozásához az EU-ban.
    A migrációs válsággal kapcsolatban Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta: az EU-ban „el kell jutni a szolidaritásig”, a tagállamok pedig most arról tárgyalnak, hogy ez miként lehetséges a sok különböző összetevőből álló migráció ügyében. Ezen összetevők közé tartozik a menekültek befogadása, az uniós külső határok biztosítása és a küzdelem a menekülésre késztető okok megszüntetéséért.
    Az EU összes tagállamának az a célja, hogy „ne legyen illegális migráció”, de a „tehermegosztás” megvalósításáról még tovább kell tárgyalni – mondta Angela Merkel.
    Bohuslav Sobotka hozzátette: a szomszédsági szerződés 25. évfordulója alkalmából nemcsak ünnepélyes, hanem igen nyílt megbeszélést folytattak, és vitatott kérdéseket is napirendre vették. Így a migrációs válság ügyét is, amelyben a cseh álláspont szerint „nem volt teljesen szerencsés” a javaslatot elutasító tagállamok leszavazásával többségi döntést hozni egy annyira érzékeny ügyben, mint a menekültek tagállamok közötti, kvótákon alapuló elosztása.
    Prága azt is vallja, hogy a szolidaritásnak számos megnyilvánulási formája lehetséges. Megmutatkozhat a többi között a menekülésre késztető válságok környezetében fekvő országokkal folytatott együttműködésben. Ezt jelzi, hogy Csehország a Németországgal folytatott úgynevezett stratégiai párbeszéd keretében arról egyeztet, hogy miként segíthetik közösen a libanoni menekülttáborokban élő embereket, és egész biztosan nyílik még lehetőség az uniós külső határok védelmében folytatott együttműködés elmélyítésére is – fejtette ki Bohuslav Sobotka.
    Hozzátette: meg kell találni a módját annak, hogy valamennyi tagállam a képességeihez mérten fejezze ki szolidaritását.
    Robert Fico kiemelte, hogy a megegyezéshez „hosszú és nehéz út” vezet, amelyet azonban végig kell járni, különben mély megosztottság keletkezhet a tagországok között. A megegyezéshez tovább kell dolgozni a „hatékony szolidaritás” koncepcióján, amelyet a szlovák soros uniós elnökség idején terjesztettek elő és a jelenlegi, máltai soros elnökség is felkarolt – mondta. Hangoztatta, hogy a külső határok védelme és a menekültek hazájának térségében fekvő országokkal folytatott együttműködés elmélyítése mellett mindenekelőtt a már az EU-ban tartózkodó „illegális menekültek” helyzetére kell megoldást találni.


MTI

hirdetés
Previous articleMa kerül forgalomba az új ötveneurós bankjegy az eurózónában
Next articleA hivatal a kormány intézkedésére hivatkozva szeretné bezáratni a magyar tannyelvű speciális iskolát