HAZA HÍR-MIX A hideg ellenére sokan futottak a gútai maratonon

A hideg ellenére sokan futottak a gútai maratonon

399
hirdetés

2024. január 13-án szervezték meg a 12. Gútai Vízkereszt Maratont, ami hagyományosan az év első maratoni futó versenye. A Piactéri rajttól agyúlövéssel indultak a futók a 21,1 és 42,195 kilométeres távon, összesen 188-an, ebből 112-en félmaratont, 76-an maratoni távot futottak. A gútai megmérettetésre 4 országból jelentkeztek be: Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból és Ausztriából.

A táv sík terep, egy része Gúta városán belül halad, majd a töltésen folytatják az utat, a félmaratont futók Vágfüzes felé, míg a maratonisták egészen Kaváig futnak.

A verseny résztvevőinek Zsélyi Katalin és Zoltán szervezők, valamint Kárpáty Ernő Gúta város alpolgármestere kívánt sikeres futást, versenyzést.

A Gútai Vízkereszt Maratont 2011-től rendezik meg minden évben, csak a koronavírus járvány idején nem tudták megszervezni, két alkalommal. „A párom olyan időszakot szeretett volna találni, amikor nincs tele a futónaptár, a téli időszak, az ünnepek után üres a versenynaptárakban, ráadásul ünnep is, így jött létre a Vízkereszt Maraton.” – válaszolta Zsélyi Katalin, hogy miért éppen vízkereszt környékén szervezik meg a versenyt. A rendezvényre a családias hangulat jellemző, hiszen helyi segítők kínálják a frissítőket útközben.

Az idei verseny legjobbja egyértelműen a budapesti Lencse Gábor, aki a 42 kilométert 2 óra, 43 perc és 15 másodperc alatt futotta le, a leggyorsabb férfi félmaratonista a besztercebányai CerovskýTomáš 1 óra 24 perc 30 másodperccel.

A nők között a leggyorsabb maraton futó a budapesti Tóth Tímea lett, 3 óra 28 perc 20 másodperccel, míg félmaratonon a radosnai (Radošina) Bednáriková Dominika lett 1 óra 30 perc 15 másodperccel lett az első.

A szervezők minden évben statisztikával is készülnek, megnézik kik a legidősebb futók a versenyben, idén félmaratonon az 1962-es születésű Alexander Nagy volt a legkorábban született férfi, és az 1956-os SoňaMacejková a legtapasztaltabb hölgy.

A 42 kilométeres szakaszon 1947-es Simon Alexander volt a legidősebb úr, és az 1948-as születésű Eva Seidlová a legkorábban született hölgy, akinek a gútai maraton volt az 511. versenye.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleTöbb tízezren tüntettek Varsóban a Tusk-kormány ellen
Next articleA komáromi kosarasok legyőzték Léva csapatát