HAZA DUNATÁJ A főellenőr jelentése alapján akár fel is számolhatják a céget

A főellenőr jelentése alapján akár fel is számolhatják a céget

3649
hirdetés

Felettébb furcsa üzletpolitika a Comorra Servisnél

Mint a legutóbbi számunkban írtuk, Komáromban az egy főre eső haszon, amit a városi vagyon termel, messze alatta marad az országos átlagnak. Ez nem meglepő, hiszen már évek óta tudósítunk a városi cégekben észlelhető rablógazdálkodásról, illetve arról, hogy városunkban egy rendkívül jól szervezett politikai háttérlobbi működik, mely sajátjának tekinti a közvagyont.

Évekig a vízművek volt a legfőbb bevételi forrásuk, de mivel már csődközelbe került, egy darabig leálltak a pumpálásával és városi pénzekből próbálják felerősíteni. Ez azt eredményezi, hogy a város egy centet sem fog kapni a vízművektől az elkövetkező években. De ez érvényes a többi városi szervezetre is. Kiragadnánk a Comorra Servist, amely ugyan jelentőségében elmarad a vízművektől, de az, ahogyan működtetik és ellenőrzik, jól mutatja, hogy a város hogyan gazdálkodik, illetve hogy nem gazdálkodik a vagyonával. Kikértük a főellenőr utolsó ellenőrzéseinek jegyzőkönyveit és leírhatatlan hanyagságokra, illetve visszásságokra bukkantunk. Példátlan, hogy egy közpénzből működtetett szervezet ellenőrzésekor szinte az összes pontban azt olvashattuk, hogy megszegik valamelyik törvényt vagy kötelező érvényű rendeletet. Ha valaki venné a fáradságot és elolvasná a jelentést, csodálkozna, hogy történhet ilyesmi egy városi szervezetben. Mivel tapasztalatunk szerint sem a képviselők, sem a polgármester, sem az alpolgármester nem olvassa az ilyen irományokat, szívesen segítünk és összefoglaljuk a főbb törvénysértéseket:
A 3.1 pontban az áll, hogy a szervezet meghamisítja a 2016-os év gazdasági eredményeit, úgy, hogy nem könyvel el bizonyos tételeket. Nyilván ugyanezt teszik ebben az évben is, hiszen a 3.2 pontban azt olvashatjuk, hogy az első félévben sem könyveltek el bizonyos tételeket. Vajon a főellenőr miért nem indítványozza bűnvádi eljárás indítását a büntetőtörvénykönv 259 §-sa értelmében, mely szerint az ilyesmiért kiróható büntetés akár 3 évig is terjedhet? A 3.3. pont is érdekes, ott az áll, hogy a 2016-os évben a szervezet 80 561 euró jogtalan támogatást kapott a várostól. Ezért ki a felelős? A 3.6 pont sem elhanyagolható, melyben a főellenőr „bátor tettként” értékeli azt, hogy egy városi szervezet vezetője jogtalanul vesz bérbe több százezer eurós vagyont. Már tragikomikusnak mondható a 3.7. pont, mivel ott az áll, hogy a szervezet vállalkozásból származó bevételei meghaladják az összes bevétel 50%-át, így a szervezetet 2017 végéig fel kellett volna számolni.
Így már érthető, hogy a szervezet nem hozza nyilvánosságra a számláit, s a szerződéseit úgy, ahogy a törvény megköveteli, hiszen van mit takargatniuk. Az, hogy az összes közbeszerzésük is érvénytelen, már szinte természetes. Összefoglalva: az egész jelentés arról szól, hogy a szervezet csaknem egész tevékenységével törvényt sért.
Megdöbbentő, hogy egy szervezetnél ilyen nagyfokú, koncentrált törvénysértés tapasztalható. Megdöbbentő, de nem meglepő, sőt, szinte természetes, hiszen az összes városi cég hasonlóképpen működik. A vezetőik semmibe veszik a törvényeket és ki merjük jelenteni, hogy éppúgy semmibe veszik a városvezetést és a testületet. Tudják, hogy semmilyen bántódásuk nem eshet, hiszen mind egy csapatban játszanak. A közösből „lenyúlt” pénzt elosztják és így mindenki jól jár. Mert mi mással lenne magyarázható, hogy bár ennyi visszásság derül ki egy ellenőrzés során, sem a polgármester, sem a főellenőr nem kezdeményez bűnvádi eljárást, sem pedig a felelős vezető visszahívását, leváltását.

DUNATÁJ HETILAP 3/2018

kép: pixabay.com

hirdetés
Previous articleA Selye János Gimnázium diákjai újra sikeresek Az év angolosa – Best in English versenyben
Next articleAz Év Ápolója verseny díjazottját méltatták