HAZA RÉGIÓ A Selye János Gimnázium diákjai újra sikeresek Az év angolosa – Best...

A Selye János Gimnázium diákjai újra sikeresek Az év angolosa – Best in English versenyben

1536
hirdetés

A komáromi Selye János Gimnázium harmadik alkalommal kapcsolódott be Az év angolosa – Best in English elnevezésű versenybe. Ezt a nemzetközi online versenyt 15-19 éves középiskolás és gimnazista diákoknak szervezik, akik az egész világon egyazon napon ülnek a képernyő elé. A verseny a Cseh Köztársaság Iskolaügyi Minisztériuma védnöksége alatt zajlik. Főszervezője egy cseh nonprofit szervezet, a Kompetencia-fejlesztő Intézet és a Czech-us Ügynökség, számos projektpartnerrel együttműködve. A Czech-us Ügynökség cseh és szlovák diákok, fiatalok utazását, munkavállalását és tanulását biztosítja a világ különböző országaiban. Az online verseny teljesen ingyenes. A legelőkelőbb helyezést elért diákokat tárgyi jutalmak várják, az abszolút győztest pedig kéthetes kanadai nyelvtanfolyam az International Language Academy of Canada jóvoltából, amely egyben téríti a szállás, a repülőjegy és a European Summer Language School egy nyelvtanfolyamának költségeit is.

A versenybe minden olyan, nem angol anyanyelvi közegben működő középiskola, gimnázium és szaktanintézet bekapcsolódhat, amelyik be tud nevezni legalább 10 diákot. A teszt a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-C1 szintjének felel meg, és kitöltésére 60 perc áll rendelkezésre. A kérdések a diákok nyelvtani, szöveghallgatási és szövegértési készségeit mérik fel. A legtöbb pontot elérő diák nyer, pontegyenlőség esetén a sorrendet a kitöltésre igénybe vett időmennyiség dönti el. Az elért pontszámot a diák a teszt befejezésekor azonnal látja.

A 2017-es Best in English november 30-án zajlott. A tesztet az AKCENT IH Prague Nyelviskola dolgozta ki, ez az intézmény az International House World Organisation nemzetközi hálózat tagja és az egyik legnagyobb magán nyelviskola Csehországban. Az idei teszt maximálisan elérhető pontszáma 98 volt. A résztvevő iskolák január elején kapták kézhez a hivatalos eredményeket, melyek statisztikai adatokkal is szolgálnak.

A Best in English 2017-es versenyébe 29 ország 750 iskolájának 17 612 diákja kapcsolódott be. Ez 15 százalékkal több, mint 2016-ban, amikor 28 ország 683 iskolájából 15 000 diák mérte össze tudását. A számok 2015-ben: 19 ország, 479 iskola és majdnem 11 000 diák. Az adatokból világos, hogy a résztvevő diákok és iskolák száma évről-évre növekszik, a versengés óriási. Éppen ezért nagy öröm számunkra iskolánk remek helyezése.

Iskolánk 51 diákja kapcsolódott be a versenybe. Közülük a legjobb eredményt a 16 éves Kovarčík Sára, VI.N osztályos tanulónk érte el, aki a 98 pontból 93,5-t szerzett és így ő lett az Iskola Legjobb Angolosa. A 93 pontos Bánki Bence a IV.A-ból csak fél ponttal maradt le tőle, a IV.C-s Hajdú András 92-t, míg Šiška Dávid a IV.A-ból 90,5 pontot fogott. A szervezők rendelkezésünkre bocsátották diákjaink összesített eredményeit is, ami diáknak, tanárnak egyaránt fantasztikus motiváció. Így megtudhattuk azt is, hogy a 17 612 versenyző közül Kovarčík Sára a 146. lett, ami kiváló eredmény.

A verseny egyben a legjobb iskola versenye is, ahol a legmagasabb átlagpontszámot elért iskola győz. Az átlag mindig az iskola legjobb 10 diákjának eredményéből van kiszámítva. Iskolánk legjobb 10 diákja: 1. Kovarčík Sára VI.N, 2. Bánki Bence IV.A, 3. Hajdú András IV.C, 4. Šiška Dávid IV.A, 5. Horváth Viktória IV.A, 6. Fibi Máté IV.C, 7. Öhlsläger Tamás IV.A, 8. Kulcsár Bence IV.A, 9. Vas Zsuzsanna IV.B, 10. Pongrácz Emma III.B.

Szlovákia 126 iskolája közül a Selye János Gimnázium a 8. helyet szerezte meg. 29 ország 750 iskolája közül a miénk a kiváló 55. helyen végzett 892 ponttal. Erre az eredményre határtalanul büszkék vagyunk, főleg ha tekintetbe vesszük, hogy a győztes iskola 939 pontot szerzett. Iskolánk kemény versenyben az iskolák első 10 %-a között foglal helyet. 2016-ban az első 20 %-ban voltunk, ami szlovákiai viszonylatban a 6. helynek felelt meg, az akkori 19 ország résztvevő iskolái között pedig a 33. helyen végeztünk.

Ezért az eredményért elsősorban diákjainkat illeti a dicséret, joggal vagyunk rájuk büszkék. Eredményük angol nyelvtudásuk magas szintjét tükrözi, mint ahogy iskolánk angol nyelvtanításának szintjét is. Ezért szívesen megemlíteném azon angol szakos tanárnőink nevét, akiknek a diákjai ezzel a szép eredménnyel szolgáltak, és akiknek a neve sokszor észrevétlenül marad a háttérben: Farkas Enikő, Tóth Éva, Vlahy Anita, Szilárd Ágnes és Szüllő Lívia. Iskolánk remek eredménye és nevének nemzetközi szintű öregbítése az ő munkaszeretetükben is rejlik.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy ennek a versenynek az a fő célja, hogy az angol nyelv tanulására ösztönözze a diákokat, és a legjobbakat tudásukért meg is jutalmazza. A verseny egyúttal lehetőséget nyújt arra is, hogy a diákok összevethessék saját nyelvtudásuk szintjét nemcsak szlovákiai és csehországi kortársaikéval, hanem több európai és azon kívüli országban élő fiataléval is.

Minden diákunknak köszönjük, hogy sikeresen képviselték az iskolát, a szép eredményhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

A versenyről további információ a következő weboldalon található: http://bestinenglish.org/

Hevesi Petruf Alena

hirdetés
Previous articleFELHÍVÁS – MEGHIRDETÉS 55. JÓKAI NAPOK
Next articleA főellenőr jelentése alapján akár fel is számolhatják a céget