HAZA HÍR-MIX A falu, ahol mindig történik valami

A falu, ahol mindig történik valami

472
hirdetés

Muzsla község 1912 létszámú lakosával a déli régió legfejlettebb községe. A község történelmére visszatekintve is, egy központi település volt, nemcsak a lakosok létszámával, de közigazgatásilag is.
„Muzslán mindig történik valami” – szoktam volt mondani, s valóban így van. Hacsak azt veszem figyelembe, hogy a településen állandó jelleggel működő 11 civil szervezet van. Közülük nehéz egyet is kiemelni, de a legrégebbi a Csemadok Alapszervezet, mely 75 éve folyamatosan működik.
A községben van egy kitűnően működő alapiskola, egy modern és korszerű tornaterem, télen jégpályával, kitűnő könyvtára, borfeldolgozó üzeme van a falunak, emlékhelyek, emlékművek, – s mindehhez fűződő egész évi programok, akkor tényleg hihető, hogy állandó mozgásban él ez a falu.

A nemzetközi bajnokság megnyitója

S mindehhez mi kell?
Mindenkor egy faluját szerető, és érte szorgoskodó polgármester, és önkormányzat.
Farkas Iván kilenc éve áll a a község élén. Polgármesterként évről-évre újabb fejlesztéssel, gyarapítja a falu életét.
Az elmúlt három választási időszak eredményeit, gondjait itt nem lehet felsorolni, de falujáról, az utóbbi év eredményeiről így vall a polgármester:

„A hely szelleme, genius loci – mi is lenne az Muzslán?
Talán az a különös adottságunk, hogy iskolánk történelmi épületének – mely 1916-ban nyitotta meg kapuit és 2008-ban esett át jelentős felújításon – homlokzatát a magyar királyi korona és a királyi címer ékesíti. Egyedüliként a Felvidéken. Természetesen, alapvetően határozzák meg iskolánk szellemiségét. Úgy is mondhatnám, hogy az iskolánkban zajló tevékenység, szélesebb kontextusban – mivel az iskola történelmi épülete a Kisboldogasszony plébániatemplommal együtt településünk legjelentősebb történelmi épülete – településünk őrszemei, „koronái.” Amíg pozitív, kedvező előjelű történések azok, addig rendben mennek a dolgok. Ügyelünk is erre, természetesen. Községünkben 11 aktív társadalmi- és sportszervezet nyüzsög, teszi a dolgát, tagságuk és faluközösségünk érdekében. Ám a községi óvoda, az Endrődy János Alapiskola, a községi könyvtár és a községi hivatal is egyre aktívabb, gyakran és egyre választékosabb rendezvényeket szerveznek, szervezünk. S minderről hírt adunk saját csatornáinkon is. Így tárul az érdeklődő elé az a kép, hogy Muzslán mindig történik valami. Aminek szívből örülünk, ám mindez rengeteg idő és energia ráfordításával jár.”
Igen a gyökerek, egy település múltja kötelez, s jó vezetéssel folyamattá válik az igény egy bizonyos szint megtartására, és emelésére.

Az 1916 óta működő iskola épülete (fotó: Farkas Iván albuma)

Hogy vészelte, vészeli át Muzsla az inflációval súlyosan terhelt időszakot?
Viszonylag könnyen tudtunk valós, teljesíthető 2024. évi költségvetést összeállítani és az önkormányzatban elfogadni. Úgy, hogy az ingatlanadókat nem emeltük meg, a tavalyi szinten hagytuk – a nagyon kevés település egyikeként – és jelentős beruházásra is módunk lesz 2024-ben, kb. 250 ezer € értékben. És ebben nincsenek azok a pályázataink, amelyek külső – főleg EU – forrásokból épülhetnek, eredményes értékelés esetén. Akár az előző összegnél nagyságrendekkel magasabb összegben. Ehhez persze sikerrel kell venni az akadályokat. Viszont – ami egyre ritkább tájainkon – a muzslai társadalmi- és sportszervezetek továbbra is ingyen, bérmentve használják a község ingatlanait, természetesen télen kifűtve. Emellett, tevékenységükre továbbra is számíthatnak községi támogatásra, hogy a társadalmi, kulturális élet, a mozgás, a sporttevékenység fennmaradjon a járvány előtti szinten vagy haladja azt meg.

Néhány napja igen színvonalas nemzetközi diák teremfoci tornát is szerveztek…
„Igen és örülök annak, hogy a diáktorna a média komoly érdeklődésével járt, ami nagy kitüntetés számunkra. A diáktornával kapcsolatban – mivel a híranyagban leközölték a részleteket, a csodálatos eredményeket – hadd hívjam fel másra a figyelmet. A világírű FC Barcelona focicsapatnak Budapesten van az egyik európai akadémiája (a néhány közül), melynek diákcsapatát vendégül láttuk a muzslai diák teremfocitornán. Vendégül láthattuk a klub vezérigazgatóját is, aki elmondta, hogy a budapesti akadémia hét növendéke az év elején próbajátékon volt az FC Barcelona korosztályos csapatánál. Ez a budapesti klub, az akadémia nagy örömünkre eljött a muzslai diáktornára és diákcsapatunk, az AC Muzsla – Endrődy János Alapiskola együttes 1:0 arányban a tornán legyőzte. Igaz, a 2023. nyarán Balatonszárszón lezajlott nyári KID-Família focikupán füves pályán a mieinket legyőzte az FC Barca Academy Hun 3:0 arányban. Ám ugyanott a muzslai diákcsapat legyőzte a Puskás Akadémia FC diákcsapatát 2:1-re csakúgy, mint néhány napja a muzslai IX. Farsangi Teremfoci Tornán. Tessék ezt végig gondolni: átlagos lélekszámú község diákcsapata a nagyok ellen. E mögött is rengeteg munka van, főleg edzőjük, Márton László részéről és a focisták szülei szó szerint körülrajongják a csapatot. Nagyon sikeres két diákcsapatunk van az U13 és az U15 korosztályban”.

A legfrisebb munkálatok eredménye egy összekötő híd

Dr.Balogh Csaba, Magyarország Rendkívüli és Maghatalmazott Nagykövete is ellátogatott a napokban Muzslára útban Párkány felé…
„Így igaz, vendégül láttuk a Nagykövet Urat, aki komoly érdeklődést mutatott dolgaink, történéseink, fejlesztéseink és jövőbeni terveink iránt. Ami rendkívül megtisztelő számunkra. Emellett a Nyitra megyei történések iránt is, hiszen tizenkilencedik éve vagyok Nyitra megyei képviselő, tizenegy éve a magyar képviselőcsoport elnöke. Nyilván volt miről beszélnünk ebben a témában is. Rendkívül fontosak és gyümölcsözőek az ilyen kétoldalú megbeszélések, hiszen megágyazhatnak olyan jövőbeni történéseknek, amelyek az ilyen megbeszélések nélkül akár fel sem merülnének”.
Végezetül, hogyan látja az önkormányzatok jövőjét, általánosan?
„Optimistán, minden kedvezőtlen körülmény ellenére. Hiszen az emberekhez, családokhoz legközelebb álló szelete a közigazgatásnak. A polgáraink kézzelfogható közelségében vagyunk, míg a megyei és az országos politika történéseit csak közvetve, a sajtóban tálalva figyelhetik. Viszont az önkormányzatoktól az utóbbi években így-úgy elcsent forrásokat vissza kellene szolgáltatni. Rendet kellene végre tenni a közigazgatás rendszerében, országos szinten a választási rendszerekben is.”

Találkozás a nagykövet úrral

Hát ennyit Muzsláról, folytatása biztos következik majd a 2024-es hírekkel, mert Muzslán mindig történik valami…..
Köszönöm Polgármester úrnak a villáminterjút.

Dániel Erzsébet

hirdetés
Previous articleEsterházy Jánosra emlékeztek Prágában
Next articleJónak lenni jó, jótékonysági est Nagydobronyért