HAZA RÉGIÓ A Dobré slovo – Jó Szó kerületi, országos és nemzetközi fordulója...

A Dobré slovo – Jó Szó kerületi, országos és nemzetközi fordulója a Selye János Gimnáziumban

1589
hirdetés

Idén is immár hagyományosan irodalmi rendezvény színhelye volt a komáromi Selye János Gimnázium díszterme. 2017. április 25-én és 26-án került megrendezésre a Dobré slovo – Jó Szó elnevezésű szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny kerületi- országos és nemzetközi fordulója.

A megmérettetésnek immár 21 éves hagyománya van a komáromi gimnáziumban. A verseny kezdeményezője, megalapítója és a mai napig főszervezője Csémy Marianna az iskola szlovák szakos tanára. A verseny alapgondolata abból indult ki, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelv és irodalom oktatása kulcsszerepet tölt be. A szlovák nyelv tanulása és tanítása azonban elképzelhetetlen az irodalom, a kultúra ismerete nélkül. Ezért a verseny elsődleges célja az volt, hogy fejlesszük diákjaink szókincsét, nyelvi és kommunikáció készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak a tanulóknak, akik szívesen szerepelnek nagyközönség előtt.

A rendezvény 21 éves múltra tekint vissza, és évek óta komoly szerepet tölt be a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásában. A verseny több éve szerves része a Komáromi Napok rendezvénysorozat programjának.

A mára nemzetközivé bővült és hagyományokkal rendelkező megmérettetés egy osztályon belüli szavalóversennyel kezdődött 1996-ban. A szlovákiai magyar diákok részére indított komáromi kezdeményezésből több járás iskoláit megmozgató rendezvénnyé nőtte ki magát.

Az iskolai fordulót követően fokozatosan 1998-tól járási, majd kerületi szintűvé bővült a verseny. A Nyitrai kerület öt járásában működnek magyar tannyelvű iskolák, így a Komáromi, a Nyitrai, a Lévai, Vágsellyei és az Érsekújvári járás legjobbjai már évek óta a Selye János Gimnáziumban mérik össze tudásuk legjavát. A rangos megmérettetésnek az évek során több száz résztvevője volt. A 2015/16-os tanévben harmadszor az országos fordulót is sikerült megszervezni. A Besztercebányai kerület legjobbjai is ellátogattak a Selye János Gimnáziumba. Eljöttek a szerepelni vágyó diákok Rimaszombatból és Tornaljáról is.

A szavalóversenybe az alapiskolák felső tagozatosai, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok alsó évfolyamainak diákjai kapcsolódhatnak be. Az előadott versek és prózai művek szlovák írók alkotásai, de a diákok gyakran a világirodalomból is választanak műveket.

A rendezvény akkor vált nemzetközivé, amikor a szervezők a 2001/2002-es tanévtől nemcsak a szlovákiai magyar fiataloknak akartak szereplési lehetőséget adni, hanem megszólítottak olyan nemzetiségi iskolákat is Magyarországon, ahol oktatják a szlovák nyelvet. Az elmúlt 20 év alatt több általános iskola kapcsolódott be a megmérettetésbe, köztük budapesti, békéscsabai, nyíregyházi, pilisszentkereszti, tótkomlósi, dabasi, szarvasi, pitvarosi, nagycserkeszi, nagybánhegyesi, pilisszántói, piliscsévi, héhalmi, bükkszentkereszti résztvevőkkel.

A magyarországi nemzetiségi iskolák tanárai elmondták, hogy szívesen vesznek részt Komáromban a szavalóversenyen, mert kedves fogadtatásban, házias, példaértékű vendéglátásban van részük. A diákok által is nagyon kedvelt a rendezvény, mert új ismerősökre, barátokra tesznek szert, gyarapítják szókincsüket, fejlesztik nyelvtudásukat, beszédkészségüket.

A verseny bővítésének célja a kapcsolatteremtés volt a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyar diákok és pedagógusok között, egymás kultúrájának megismerése, egymás elfogadása. Szeretnénk ezzel hangsúlyt fektetni arra, hogy a fiatalok  megértsék a kölcsönös tolerancia  és megbecsülés fontosságát, hogy ezúton válhasson a költészet  egyfajta kapcsolódási ponttá, amely összeköt minket. Az irodalom segítségével talán a Duna mindkét partján élő nemzetek és nemzetiségek is közelebb kerülhetnek egymáshoz.

A nemzetközivé bővülő eseményt az elmúlt években több neves személy is támogatta. A fővédnökséget vállalók között voltak: Szigeti László, Csáky Pál, Bugár Béla, Bastrnák Tibor, Rudolf Chmel, Dávid Ibolya, Sólyom László, Ivan Gašparovič, Szili Katalin, Pavol Paška, Kövér László, Peter Pellegrini és Andrej Danko.

Az idei versenyt az iskola igazgatója Andruskó Imre nyitotta meg, majd Fejes Vivien, Szebellay Dániel, Csiba Emese, Csóka Dávid és Nagy Csomor István a Selye János Gimnázium diákjai értékes kultúrműsorral kedveskedtek a résztvevőknek. A műsort Csémy Marianna tanárnő állította össze.

A kétnapos rendezvény ünnepélyes megnyitóin részt vett:

Andrej Hrnčiar a szlovák parlament alelnöke

Bastrnák Tibor – parlamenti képviselő

Vladimír Matejička – parlamenti képviselő

Stubendek László – Komárom polgármester

Milan Belica – Nyitra megye elnöke

Helena Psotová – Nyitra megyei hivatal igazgatójának irodavezetője

Ľubica Libová és Kürti József Nyitra megye oktatási főosztályának alkalmazottjai

A kétnapos versenyek után ünnepélyes eredményhirdetés következett, ahol a következő eredmények születtek:

A kerületi forduló győztesei:

 1. kategória:
 2. Haris Katalin – Naszvad
 3. Molnár Ferenc – Ógyalla
 4. Baráth Dávid – Gímes

 

 1. kategória:
 2. Jóba Zoltán – Ógyalla
 3. Polgár Dániel – Vágsellye
 4. Klimas Vivien – Érsekújvár

 

 1. kategória:
 2. Tóth Lili – Léva
 3. Haluza Henriett – Tardoskedd
 4. Farkas Emma – Komárom, MARIANUM Egyházi Alapiskola

 

 1. kategória:
 2. Lakatos Kevin – Nagysalló
 3. Németh Ľudovít Štefán – Komárom, Jókai Mór Alapiskola
 4. Bangha Roland-Komárom, Selye János Gimnázium

 

A nemzetközi verseny győztesei:

Fehér László – Dunaegyháza – versmondás

Pásztor Sára – Dabas – próza

Kómár Bálint – Héhalom – versmondás

 

Az országos forduló győztesei:

 1. kategória
 2. Molnár Ferenc – Ógyalla
 3. Haris Katalin- Naszvad
 4. Makši Réka – Tornalja
 5. Gál Georgína – Tornalja

 

 1. kategória
 2. Jóba Zoltán – Ógyalla
 3. Polgár Dániel – Vágsellye
 4. Sztankovics Bolda Zonga – Rimaszombat

3.Vajgel Rozina – Rimaszombat

 1. kategória
 2. Haluza Henriett – Tardoskedd
 3. Tóth Lili – Léva
 4. Barkai Natália – Tornalja
 5. Sogel Samuel – Rimaszombat

 

 1. 4. kategória
 2. Lakatos Kevin – Nagysalló
 3. Németh Ľudovít Štefán – Komárom
 4. Ostrihoň Dávid – Rimaszombat
 5. Boros Rebeka – Tornalja

 

Sok szeretettel gratulálunk a győzteseknek és a felkészítő tanároknak

 

Csémy Marianna, a Selye János Gimnázium tanára, főszervező

hirdetés
Previous articleMegérdemelten jutott a kosárlabda extraliga döntőjébe a komáromi csapat!
Next articleMondd, Te kit választanál!