HAZA HÍR-MIX A COM-therm Kft. a komáromi távhőrendszer  közel 3,7 millió eurós fejlesztésébe kezdett

A COM-therm Kft. a komáromi távhőrendszer  közel 3,7 millió eurós fejlesztésébe kezdett

783
hirdetés

A COM-therm Kft. immár 20 éve tulajdonosa és üzemeltetője a komáromi távhőrendszernek. A jubileum évében belefogott A távhőszolgáltatás központosítása és energetikai hatékonyságának növelése című, nagyszabású projekt megvalósításába. A beruházó cég vezetői a kivitelezőkkel és a városvezetéssel közös sajtótájékoztatón számoltak be a 3,655 millió eurós összértékű fejlesztésről, amelyhez az anyagiak javarészét a Környezetvédelmi Alap folyósítja, miközben a tulajdonosnak 16 százalékos önrészt kell biztosítani.  

„Eddig a „nagykémény“ kazánháza az V. és VII. lakótelepen levő „kiskémények“ kazánházaival együtt a komáromi távhőszolgáltatás 80 százalékát látta el. A szeptember közepén általunk beindított munkálatok során kiépítjük a mintegy 1,5 kilométer hosszú, centrális vezetéket, amelyen át a „nagykémény“ kazánházából származó, zöldnek minősülő energiát eljuttatjuk a város északnyugati részén található I. és II., valamint a Bauring lakótelepre. A tervek szerint leghamarabb két éven belül kapcsolódhat össze az említett helyszínek fűtésrendszere. Bár a munkálatokat legfeljebb 50 hónap alatt be kell fejezni, de a szakmai tapasztalatokkal rendelkező műszaki kivitelezővel, a kassai REMONT Kft-vel megállapodtunk, hogy 24 hónap alatt mindennel elkészülnek, ami nem lesz egyszerű folyamat“ – nyilatkozta Csonka Lajos, a cég ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a centrális hőszolgáltatás a leggazdaságosabb és leghatékonyabb módszer.

 „Már 2019-ig elértük a helyi fűtésrendszer nagyfokú hatékonyságát.  Bár a régi kazánházak valamennyi vonatkozó, szigorú előírásnak megfelelnek, de mivel a lakosok egy hőcserélőn át kapják majd meg a minőségi hőt, ekképp a folyamatban levő korszerűsítéssel mentesülnek a kazánzúgástól, s a zajterhelés és környezetszennyezés csökkentésének köszönhetően nő a komfortérzetük“ – magyarázta.

A fejlesztés beindításáról már több helyen árulkodnak a felásott zöldterületek.

 „A munkálatok a Seress Rezső utcában kezdődtek, majd a centrális vezeték – a szükséges speciális engedély birtokában – áthaladhat a vasút alatt, s eljut a Bauring lakótelepen levő kazánházig, ahonnan az érintett lakótömbökbe a másodlagos vezetékeken át áramolhat a hő. Eközben a bástyarendszer mellett és mögött, valamint az útkereszteződéseknél is nagyon óvatosan kell dolgozni. Reméljük, hogy nem akadnak olyan problémák, amelyek miatt a műemlékvédelmi hivatal szakemberei ideiglenesen leállítják a munkálatokat. Már aláírtuk a szerződéseket a Környezetvédelmi Alap illetékeseivel, amely szigorú előírásait minden tekintetben igyekszünk teljesíteni“ – fogalmazott Csonka direktor.

A beruházó COM-therm Kft. fő célja ugyan az infrastruktúra korszerűsítése, ám eközben  a melegvíz és a távhő lakossági árát is stabil szinten akarja tartani. Annak fő tulajdonosa, Konczer József mérnök leszögezte:  évi egymillió eurót spórolnak meg azzal, hogy a fő kazánház által termelt energia megkapta a zöld minősítést, hiszen így nem kell szén-dioxid kvótát fizetniük.

A kassai kivitelező cég nevében Marián Retter mérnök egyebek mellett elmondta: jövőre tervezik kiépíteni az I. lakótelepen végighúzódó szakaszt, ahol a sűrűbb beépítettség miatt bonyolultabb munkafolyamatokra számítanak.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a fejlesztéssel kapcsolatban szintén kiemelte a helyi lakosok életminőségének növekedését, a megfizethetőség biztosítását és a zöldenergia jelentős szerepét. Azt is elmondta, hogy a város részéről minden dokumentációt és engedélyt biztosítottak a beruházó cég számára. „E beruházással, vagyis a zöldenergia felhasználásával elérhető áron, még hatékonyabb lesz a központi fűtés.”

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleNyugodt a helyzet a Magyarországgal közös határon, folyamatosak az ellenőrzések
Next articleKomáromi megemlékezés: Belenyugszunk a sorsunkba vagy kiutat keresünk?