HAZA RÉGIÓ A bélparaziták veszélyt jelentenek szervezetünkre

A bélparaziták veszélyt jelentenek szervezetünkre

420
hirdetés

Sokan nem is tudatosítják, hogy testünk számtalan mikroorganizmus otthona. Nem jelentenek kivételt a bélparaziták sem, az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer találkozik ezek valamely fajtájával. A bélparaziták különösen veszélyesnek számítanak, mert a gazdaszervezettől vonják el táplálékukat, függetlenül annak korától és nemétől.

Régen megdőlt már az az elképzelés, hogy a bélparaziták csak azoknak a szervezetében jelennek meg, akik nem ügyelnek a higiéniai követelmények betartására. Ezek az élősködők bejuthatnak a szervezetbe a kellőképpen nem megmosott vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerekkel, de házi kedvenceink közvetítésével is. Veszélyeztetettek a gyerekek is, akik sok mindent a szájukba vesznek, továbbá a kertészkedők, akik gyakran érintkeznek földdel, melyben a paraziták találhatók. De óvatosnak kell lenniük a világjáróknak, utazóknak is, akik az idegen országokból bélparazitákat is hazahozhatnak kellemetlen szuvenírként.

A bélparaziták megjelenésének általános jelei közé tartozik a hasfájás, az étvágytalanság és az emésztési problémák – hasmenés vagy székrekedés a parazita fajtájától függően. Előrehaladottabb fázisban gyakran tapasztalhatók a tápanyagok felszívódásának zavarai. Ez különösen veszélyes főként a legyengült immunrendszerű embereknél, a gyermekeknél és az időseknél“ – magyarázta a komáromi AGELLAB laboratórium igazgatója, Elena Gaboňová mérnök.

A tipikus, emésztéssel összefüggő tünetek mellett a bélparaziták számtalan további komplikációt is okozhatnak. Az immunrendszer legyengülése, a májpanaszok, testsúlyproblémák, alvászavarok, vagy bőrproblémák hátterében is lehetnek bélparaziták. Tájainkon a leggyakrabban előforduló bélparaziták a bélférgek, galandférgek, végbélgiliszták és orsóférgek, melyek jelenlétét speciális laborvizsgálattal lehet kimutatni.

„Laboratóriumainkban közvetlen és közvetett módon vizsgáljuk a bélparaziták jelenlétét. A közvetlen mdszerek közé tartozik a preparátumok mikroszkopikus vizsgálata, vagy a paraziták molekuláris nukleinsav-vizsgálata PCR-módszerrel. Kínálatunkban szerepel a parazitacsoportok multiplex PCR-vizsgálata is.
A közvetett vizsgálati módszerek közé tartozik a speciális ellenanyagok IgG/IgM vizsgálata. A vizsgálatot a paraziták szervezetben való jelenlétének gyanúja alapján az orvos javasolhatja, de öntérítéses alapon is kezdeményezhető.

Amennyiben a vizsgálati eredmény igazolja a paraziták jelenlétét, az eredménnyel szakorvoshoz kell fordulni“ – tette hozzá Gaboňová. Az orvos javasolja a gyógykezelést, melynek következtében a szervezet megszabadul a parazitáktól és elejét veszi a komplikációknak, bélfertőzéseknek, autoimmun betegségeknek, s a paraziták jelenléte miatt kialakult cisztáknak. A paraziták elleni védekezésben is nagy szerepe van a megelőzésnek, a személyi higiéniai követelmények betartásának, továbbá annak, hogy csak kifogástalan minőségű ivóvizet és megfelelően hőkezelt húst, valamint alaposan megtisztított zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Amennyiben házi kedvenccel, kutyával, macskával élünk egy háztartásban, gondoskodnunk kell az állat rendszeres féregtelenítéséről és nem utolsósorban immunrendszerünk megerősítéséről.

 

agel, (N.ZS.)

hirdetés
Previous articleKomáromi és Nyitra megyei önkormányzati témákról tájékoztatott Andruskó Imre és Orosz Örs képviselő
Next articleJaroslav Naď megerősítette, hogy növelnék a lőszergyártás kapacitását