HAZA KULTÚRA A 22. Jókai-emléknap „selyés” sikerei

A 22. Jókai-emléknap „selyés” sikerei

998
hirdetés

Jókai szülővárosában megtiszteltetés az író életművének bármely szakaszát érintő ismeretek megmérettetése. Sok esetben egy-egy ilyen megmérettetés nemcsak egyéni kategóriában teljesedik ki, hanem csapatversenyek formájában is.

selyesek
Felvételünkön az irodalmi vetélkedő győztes csapata (balról), Szabó Nikolett, Nagy Zsolt és Sándor Karina (III. D) látható

Február 19-én a komáromi Selye János Gimnázium diákjai a dél-komáromi Jókai-emléknapon vehettek részt. A rendezvény immár 22. alkalommal került megrendezésre, a diákok különböző kategóriákban versenyezhettek: esszéírás, fotó- és képzőművészet, zenei vetélkedő, szavalóverseny, valamint egy igényes irodalmi vetélkedő. Az emléknap hosszú évek óta határokon átnyúló eseménnyé nőtte ki magát. Intézményünket szavalók, esszéírók képviselték, de háromfős csapattal diákjaink az irodalmi vetélkedőn is részt vettek. Az irodalmi vetélkedőn a versenykiírás szerint három Jókai mű alapos ismeretét értékelték: Az arany ember, a Fekete gyémántok, valamint az És mégis mozog a Föld című regényekét. Mindemellett Jókai írói korszakainak az alapos tanulmányozására is szükség volt, elsősorban Mikszáth Kálmán műve alapján. A csapat tagjai továbbá egybevetették az egyes Jókai-regények filmbeli adaptációit az eredeti művekkel, hiszen a verseny egyik feladatsora ehhez a kérdéskörhöz kötődött. A csapat tagjai a gimnázium harmadik évfolyamos tanulói: Sándor Karina, Szabó Nikolett és Nagy Zsolt voltak, akik magyarországi gimnáziumokat megelőzve, jelentős fölénnyel szerezték meg a győzelmet. Éppen azért tölt el büszkeséggel, mert a diákok anyaországbeli gimnáziumok tanulóival mérték össze erejüket, hiszen az ottani, magasabb heti óraszám nyilván elmélyültebb, alaposabb tudást eredményezhet. Nem maradtak alul szavalóink sem: Török Máté különdíjban részesült (felkészítő Spátay Adriana), Dóczé Sándor Efraim a 2. helyen végzett, esszéírónk, Fehér Ákos pedig szintén különdíjat kapott (felkészítő Spátay Adriana). Gratulálunk diákjainknak, hogy a Jókai-emlékév keretében méltón képviselték a Selye János Gimnáziumot és Komáromot, a nagy mesemondó szülővárosát.

Dr. Farkas Adrianna,
felkészítő tanár

DUNATÁJ 10/2016

hirdetés
Previous articleRepüléstörténeti emléknapok
Next articleVizeink szapora lakói