HAZA RÉGIÓ Múzeumok éjszakája – Erődtúra, bányajárás Komárom-Esztergom megyében

Múzeumok éjszakája – Erődtúra, bányajárás Komárom-Esztergom megyében

694
hirdetés

muzKomáromban először nyitják meg a  nagyközönség előtt  az Igmándi Erőd légópincéjét a Múzeumok éjszakáján (június 22.) , Tatabányán a Szabadtéri Bányászati Múzeumban éjjeli kincsvadászat és bányajárás várja az érdeklődőket, Majkon a felújított kamalduli remeteséget és a szerzetesek cellaházait mutatják be a látogatóknak.

    A komáromi Igmándi Erőd légópincéjében a város II. világháborús eseményeit elevenítik fel korabeli dokumentumok alapján, majd az este kilenckor kezdődő vezetésen fáklyával járják végig a létesítményt, a Római Kori Kőtárban pedig régészek mesélnek Szőny (Brigetio) történelméről.
    Ugyanitt a MonoStory Erődszínházi Társulat sétálószínházi előadást tart, a produkcióban „Odüsszeusz, a nagy utazó görbe tükröt állít elénk az értékek csalóka voltáról” – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Az előadás után beszélgetést tartanak az értékek változásáról a szereplők részvételével.
    A Monostori Erődben tüzérségi kiképzőtábort rendeznek, melyen a szabadságharc tüzérségének mindennapjait élhetik át a résztvevők.
    Tatabányán a Bányászati Múzeumba a Vértes Volán veterán faros Ikaruszával indulnak nosztalgiajáratok. A múzeumban családi kincskereső társasjáték várja az érkezőket, akik bányászlámpával járhatják be a múzeum földalatti vágatait.
    Az Oroszlány mellett fekvő majki kamalduli remeteségben a felújítási munkát ismerhetik meg a látogatók, emellett megtekinthetik a némaságot fogadott szerzetesek remeteházait.
    Tatán, az Esterházy-kastélyban rendkívüli tárlatvezetést tartanak a hajdani személyzet közlekedő útvonalain, közben korabeli érdekességeket, történeteket, pletykákat hallgathatnak meg az érdeklődők.
    Az esztergomi Keresztény Múzeumban apácák segítségével középkori imádságos formákat ismerhetnek meg a látogatók, majd mindenki elkészítheti saját rózsafüzérjét. Este középkori énekes körmenetet tartanak a városban.
    A Szent Adalbert Központban a margati keresztes vár kutatásának legújabb eredményeiről tart előadást Major Balázs régész-történész. A johannita lovagvár feltárását gazdag kiállítási anyag illusztrálja.
    A Múzeumok éjszakáján az esztergomi és párkányi múzeumok, kiállítóhelyek és galériák között városnéző kisvonat közlekedik, a programok közös jeggyel látogathatók. A Párkányi Városi Múzeumban megtekinthető az új időszaki kiállítás, lesz kézműves vásár, emellett a Duna két partján tárogatómuzsika lesz hallható.
    A Balassa Bálint Múzeum, a Duna Múzeum, a Keresztény Múzeum és a Vármúzeum összehangolt múltidéző programjában a kiállításokban bemutatott történelmi korszakok elevenednek meg dramatikus játékok keretében.

MTI

hirdetés
Previous articleÖtödével nőt a Szlovákiába látogató turisták száma
Next articleKét hétig tart az útlezárás!