HAZA RÉGIÓ Új fejezet nyílt a Schola Privata Gutaiensis történelmében

Új fejezet nyílt a Schola Privata Gutaiensis történelmében

2299
hirdetés

A Komáromi járás valamennyi településén megnyitották kapuikat az iskolák, igaz koronavírus elleni óvintézkedésekkel. Egyelőre úgy tűnik, hogy zavartalan az év kezdés, de az oktatási minisztérium már javaslatokat dolgoz ki az esetleges on-line oktatásra. A legtöbb iskola vezetése azonban szomorúan tapasztalta, hogy egyre kevesebb az iskolába járó magyar diákok száma. Kivételt képez a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, amely az aktuális minisztériumi rendelet értelmében kétfelé osztódott, hiszen tanmenetébe több művészeti ágazatot is felvett. Ennek eredményeképp az idei tanévben már önállóan tevékenykedik Gútán a Magyar Tannyelvű Iparművészeti Magániskola. Az iskola eddigi tanulói létszáma mintegy negyven diákkal bővült.

Ez a változás valójában új fejezetet nyit a szakközépiskola életében és egyben különleges státusza lett, hiszen egy közös iskolaközponton belül folyik az oktatás a két iskolában, de egy közös igazgató, Hajtman Béla vezetése alatt. – Amikor megalapítottuk ezt a szakközépiskolát, elsősorban a kézművesség hagyományait szerettük volna megújítani. Arra azonban ügyeltünk, hogy mindig legyen olyan „slágerszakág”, amelyre napjainkban is szükség van – mondta Szokol Dezső mérnök, iskolaalapító, majd hozzátette: – Oktatási módszereink is különlegesek, hiszen arra törekszünk, hogy diákjaink sokoldalúak legyenek és általános ismereteik is magasabb szinten legyenek, mint egy hagyományos szakiskolában. Ennek következtében, bármennyire is furcsa, de a diákok egy része az érettségi után egyetemen, vagy főiskolán folytatja tanulmányait. Sokuk mára már közismert iparművész, mérnök. Talán ennek köszönhetően a szakközépiskolák sorában az elsők között vagyunk. – Annak ellenére, hogy valójában kezdők leszünk majd a megosztott iskolák sorában, én bízom abban, hogy továbbra is tartani tudjuk a színvonalat – mondta Hajtman Béla a két iskola közös igazgatója. – Mint többéves gyakorlattal rendelkező pedagógus, elégedetten nyugtázom, hogy az iskola rendkívül magas erkölcsi színvonalat is megkövetel a diákoktól. Az itt tanulók számára például tilos a dohányzás az iskola és a város közterületein. Csak különleges esetekben engedjük meg a mobilhasználatot. Az iskolaalapítónak korábban nem hittem el, hogy éppen a kamaszkor küszöbén, amikor még a vagánykodás elején jár a fiatal, lehetnek illedelmesek és betartják az iskola rendszabályait. Sokéves, kitartó munka eredménye az iskola magas színvonala és elismertsége. Azok, akik hároméves szakmunkásbizonyítványt szereznek, nagyon gyakran nem is mondanak búcsút Alma Materüknek, hanem folytatva tanulmányaikat, leérettségiznek.
Bukovszky László kormánybiztos volt az évnyitó vendége, aki biztos volt abban, hogy Szlovákia egyedüli magyar tannyelvű művészeti középiskolájaként a gútaiból a felvidéki művészvilág jeles képviselői kerülnek ki. Horváth Árpád polgármester pedig arról biztosította a diákokat és a szülőket, hogy a gútaiak valamennyiüket szívesen fogadják, s a messziről érkezett diákok is érzik majd ezt az egymás iránti szeretetet. Az érettségivel végződő művészeti szakon a diákok megismerkednek majd a vitrázsüveg-készítő és díszzománcozó szakmával, bepillantást nyernek a reklámgrafikusok, a grafikai dizájn és beltéri dizájn rejtelmeibe, s fotóművészek oktatják majd a művészi fotók és sajtófotók titokzatos világát.

Szokol Dezső mérnök,
az iskola alapítója

 

DUNATÁJ HETILAP 37/2020

hirdetés
Previous articleSzentpéter diákjai is harcolnak a koronavírus ellen
Next articleÖnkéntesség hete Komáromban is