HAZA RÉGIÓ 70 éve kezdték bombázni városunkat

70 éve kezdték bombázni városunkat

777
hirdetés

9A bombázások komáromi áldozatainak, a Magyar Királyi Honvéd Légierő hazánk légterét védő hős pilótáinak és a Magyarország feletti légi háborúban meghalt minden katonának állított emléktáblát az Endresz Csoport. A Sport utcai ünnepségen közreműködött a Vox Femina Női Kar, ünnepi beszédet B. Stenge Csaba a tatabányai levéltár igazgatója mondott. A felavatott táblát a történelmi egyházak komáromi képviselői áldották meg.

Az első bombázásokat az amerikai légierő 1944. október 7-én indította a helyi rendező pályaudvar ellen, a támadás következtében mintegy 50 civil áldozat vesztette életét.

– Miután a hadműveletek elérték a dunántúli területeket, a légitámadások folyamatosak lettek. Az amerikai légierővel szemben a német-magyar védelem nem igazán vehette fel a harcot, hiszen hazánk 1944 tavaszán mindössze néhány tucat vadászgéppel rendelkezett – hangzott el a hadtörténész beszédében. Ebből okulva állították fel Veszprémben a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztályt, melyben három századot vontak össze. Az emléktáblával az Endresz Csoport mindazok előtt tisztelgett, akik a bombázások során életüket vesztették, illetve pilótaként, nemzetiségtől függetlenül, harcoltak és hősi halált haltak.

A tábla leleplezését követően a történelmi egyházak komáromi képviselői megáldották azt, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

Galéria: Hetven éve kezdték bombázni városunkat

komarom.hu

hirdetés
Previous articleKözel 10 milliárdos járműipari beruházás érkezik Dél-Komáromba
Next articleStubendek László nyilvános vitára hívja a polgármester-jelölteket