HAZA Egyéb Közel 10 milliárdos járműipari beruházás érkezik Dél-Komáromba

Közel 10 milliárdos járműipari beruházás érkezik Dél-Komáromba

789
hirdetés

ffA komáromi városvezetés hónapok óta kiterjedt tárgyalásokat folytat egy, az ipari parkba betelepülni szándékozó lengyel befektetővel, az Alumetal Group Hungary Kft-vel. Október 10-én délelőtt dr. Molnár Attila polgármester, Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke és Szymon Adamczyk az Alumetal S. A. elnök-vezérigazgatója bejelentették az Alumetal 150 új munkahelyet teremtő, közel 10 milliárd forintos komáromi beruházását. A bejelentést a helyszínen üdvözölte Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, köznevelési államtitkár is.

Tovább dübörög a járműipar. A lengyel Alumetal járműipari vállalat október 10-i sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy közel 10 milliárd forint értékű beruházását városunkba hozza. Ésik Róbert a HIPA elnöke és Dr. Molnár Attila polgármester közösen üdvözölték az Alumetal első magyarországi, 150 munkahelyet létrehozó befektetését. Szymon Adamczyk az Alumetal S. A. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a beruházás megvalósítására idén október 15-e és 2017. december 31-e között kerül sor.

A beruházás nagy sikernek számít, az immár kizárólag befektetés ösztönzéssel foglalkozó Nemzeti Befektetési Ügynökségnek is.

Kollégáim a komáromi önkormányzattal közösen évek óta dolgoznak az Alumetal befektetési projektjén. A mai nap a bizonyítéka annak, hogy a befektetőkkel kialakított, bizalmon alapuló tartós kapcsolat meghozza a gyümölcsét, és a gazdaság élénkítése mellett segít növelni a hazai munkahelyek számát – mondta Ésik Róbert elnök.

A 2012-ben 242 millió eurós (mintegy 72 milliárd forintos) árbevételt produkáló, Európában jelenleg az ötödik legnagyobb finomítónak számító járműipari vállalat hulladékfémből állít elő úgynevezett másodlagos alumíniumot az autóipar számára. A komáromi üzem motorok és hajtóművek alapanyagát gyártja majd, célja elsősorban a győri Nemak és a Volkswagen vállalatnak történő beszállítás lesz.

– Az Alumetal Csoport Közép-kelet Európa piacvezető vállalata a másodlagos alumínium öntvények feldolgozási ágazatában. Az Alumetal Csoport aktív kereskedelmi politikája nyomán alakult ki termelési-gyártási tevékenységének rendkívül dinamikus növekedése, e növekedés bizonyítéka a 2013 évben elért közel 126 ezer tonna alumínium öntvény értékesítése. A Csoport tevékenysége a nem vasalapú fémek másodlagos feldolgozására koncentrál, miközben a gyártás technológiai folyamata a világban elérhető legkorszerűbb technikára támaszkodik, a világban elérhető legkorszerűbb berendezésekre épül – fogalmazott Szymon Adamczyk az Alumetal S. A. elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette az Alumetal Csoport stratégiai prioritásként kezeli a környezet védelméhez kapcsolódó kérdéseket.

Az alkalmazott gyártási folyamatok alkalmazkodnak a legkorszerűbb elérhető technikákhoz (BAT), eleve ezeknek megfelelően lettek tervezve. A gyártás során keletkező összes hulladék az ártalmatlanítás elvégzésére jogosult szakosodott vállalatok által kerül feldolgozásra a helyi és az EU jogszabályaiban előírtak maradéktalan betartása mellett. A cég évek óta a minőségmegőrzés, a környezetvédelem és a munkabiztonság területén kiadott certifikátumok, engedélyek alapján működik, amelyekben az integrált környezeti engedélyeztetés (IPPC) előírt feltételei maradéktalanul teljesülnek.

– Az utóbbi években a gazdasági válság ellenére is több cég is betelepült városunkba, elég, ha csak a gyógyszeripari Mylan-re, a nyomdaiparban érdekelt Motivating Graphics-re, vagy épp az autóipari beszállítóra, a Racemark International Kft-re gondolunk. Az elmúlt hetekben pedig több száz fős bővítést, és gyártásának komáromi beindítását jelentette be a számítástechnikai eszközöket gyártó Foxconn is. Az önkormányzat a közelmúltban mintegy 40 hektárral bővítette ipari parkját, melynek jelenleg zajlik a közművesítése. Úgy tűnik jó döntést hoztunk azzal, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségek ellenére is a park további fejlesztése mellett döntöttünk, hiszen mint az a mostani bejelentésből is kitűnik ezzel megnyitottuk a kaput a zöldmezős beruházások előtt. Épp ezért rendkívüli jelentőségű, hogy az Alumetal cégcsoport nálunk kezdi meg termelését.

Az Alumetalt a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2011 óta folyamatosan segíti zöldmezős helyszínek ajánlásával, amelyek közül a vállalat idén 12 közép-dunántúli helyszínt tekintett meg, és befektetési helyszínnek végül városunkat választotta. A döntés azért is örömteli, mert az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett, hogy új munkahelyeket teremtsen, és végül ezek az erőfeszítések meg is hozták a várt eredményt. A beruházás további iparűzési adóbevételt jelent városunknak, amelyet a komáromiak érdekében használunk majd fel – fogalmazott dr. Molnár Attila polgármester.

A Komáromban tervezett üzem kapacitása évi 66 ezer tonna alumínium öntvény előállítását célozza meg. Foglalkoztatás tekintetében az előkészítő műveletek, az öntödei kemencék kiszolgálása, a raktári és anyagforgalom biztosítása, az irodai munkák megközelítőleg 150 munkatárs közreműködését igénylik. A munkavállalók felvételét elsősorban a komáromiak köréből kívánja megoldani a cég. A frissen felvett foglalkoztatottak a társaságnál fogják megszerezni szakképzettségük kiegészítő elemeit, itt tudnak szerezni olyan jogosultságokat, mint pl. a híddaru kezelői, önjáró toronydaru kezelői vagy rakodógép, villás emelő és sok egyéb berendezés kezelői jogosítványokat. Az Alumetal Csoport korábbi sikeres lengyelországi beruházásai – Gorzyce és Nowa Sól városokban – példája nyomán az Alumetal komáromi projektje hasonló módon járulhat hozzá városunk és környéke fejlődéséhez.

Az új beruházás tovább erősíti Lengyelország és Magyarország gazdasági kapcsolatát. A két ország közötti kereskedelmi forgalom már az elmúlt évben háromszorosára nőtt, 2013-ban Lengyelország volt Magyarország 6. legfontosabb kereskedelmi partnere.

Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár elmondta, hogy a járműipar 2014 első hét hónapjában a járműgyártás termelési értéke közel 4 milliárd forintot tett ki, ami mintegy 30%-os emelkedés 2013 azonos időszakához képest, egyúttal a teljes feldolgozóipari termelés közel 30%-a. A belföldi árbevétel ugyanebben az időszakban közel 50%-al, míg az exportból származó árbevétel mintegy 30%-kal nőtt. Az export súlya az árbevételben több, mint 90%-os. A járműgyártásban foglalkoztatottak száma 2014 áprilisa és júniusa mintegy 25 %-al emelkedett 2013 azonos időszakához képest. A járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kivitele a teljes magyar áruexport 21 %-át tette ki 2014 első hét hónapjában. Az államtitkár hozzátette, az a fajta gazdasági stratégiaváltás, amely az utóbbi éveket jellemezte, kiszámítható, befektetőbarát országgá tette hazánkat. Bizonyíték ez a beruházás arra is, hogy a kormány munkahelyteremtő- és gazdaságpolitikája kiválóan működik!

Az elkövetkező két évben az Alumetal 20 000 m2 alapterületet is meghaladó új üzem felépítését és beindítását tervezi körülbelül 25-30 millió Euro értékben. A beruházás kivitelezéséhez számítanak a helyi cégek közreműködésére, a szükséges beszerzéseket és szolgáltatásokat is Komárom környezetében kívánják igénybe venni. Az autóipari beszállító új öntvényeit a hazai járműipari cégeknek kívánja értékesíteni.

Galéria: Közel 10 milliárdos járműipari beruházás érkezik városunkba

komarom.hu

hirdetés
Previous articleCsökkent a szlovák export és import augusztusban
Next article70 éve kezdték bombázni városunkat