HAZA RÉGIÓ 70 éve értek véget a harcok

70 éve értek véget a harcok

725
hirdetés

4Hazánk számára hivatalosan 1945. április 4-én ért véget a második világháború. A csatákban elesett katonákra emlékezett az Endresz Csoport a koppánymonostori temetőben, ahol Czita János alpolgármester mondott beszédet.

A Koppánymonostoron élők közül az első világháborúban huszonnégyen, a másodikban harminchatan vesztették életüket. Nevüket és emléküket a helyi iskola falán és a Nepomuki Szent János szobor épülete falán elhelyezett tábla őrzi. A temetőben négy ismeretlen katona is nyugszik, akik a második világégés során vesztették életüket: két magyar, egy orosz és egy német. Ők mindnyájan az önfeláldozó hazaszeretet jelképei.

Ahogy beszédében Czita János kiemelte, az utókort minősíti, hogyan emlékezik meg a hazájuktól távol elesett katonákról. Az Endresz Csoport második alkalommal szervezte meg a megemlékezést az általuk felújított és gondozott ismeretlen katonák sírjánál.

Április 4-ről joggal kérdezhetjük, hogy felszabadulás vagy megszállás volt-e? Egyesek szerint megszállás, mások szerint hatalomváltás. A véleményeltérések abból a három tagadhatatlan történelmi tényből erednek, hogy az ország különböző csoportjai számára a német megszállók, illetve a magyar nyilas kormányzat elűzése élethelyzetükben más-más irányú és igen drasztikus változást hozott. A másik, hogy a lakosság jelentős részének borzalmakkal járó német megszállást kétségkívül szovjet megszállás váltotta fel. A harmadik, hogy Magyarország a világháborús vereség nyomán elveszítette az 1938 és 1941 között visszaszerzett, jelentős részben magyar lakta területeit – fogalmazott az alpolgármester.

A megemlékezésen a Mikecz Kálmán Huszárbandérium közreműködésével, Miletics Anton trombitaszólója mellett a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait a négy ismeretlen katona sírjánál.

Március 31-én 17 órától a Komárom környéki harcok történetéről dr. Számvéber Norbert HM HIM Hadtörténelmi Levéltár vezetője tart előadást az Arany 17. Rendezvényközpontban.

Galéria: 70 éve értek véget a harcok

komarom.hu

hirdetés
Previous articleHuszonegy új átkelő nyílik a szlovák-magyar határon
Next articleBizottsági beszámoló vol. 2