HAZA KÜLFÖLD Huszonegy új átkelő nyílik a szlovák-magyar határon

Huszonegy új átkelő nyílik a szlovák-magyar határon

824
hirdetés

LAJCÁK, Miroslav; Szijjártó PéterHuszonegy új határátkelő nyílik Magyarország és Szlovákia között egy ősszel induló projekt keretében – jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután tárgyalt szlovák kollégájával.

    Szijjártó Péter elmondta, számos, a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztési projekt van készülőben, többek között egy új dunai kompjárat a két ország között vagy a komáromi híd megépítése, amelyre Magyarország és Szlovákia közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unióhoz.
    A miniszter hozzátette: Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a tavalyi kereskedelmi forgalom megközelítette a 8,5 milliárd eurót.
    Megjegyezte, hogy a magyar-szlovák gázvezeték még mindig tesztüzemben van, de a két kormány mindent megtesz, hogy mielőbb elinduljon a kereskedelmi üzem. Emellett elkezdték tervezni a két ország villamosenergia-hálózatának összekötését.
    Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter elmondta: jó a magyar-szlovák viszony, pragmatikus és pozitív az együttműködés. Mint mondta, megállapodtak magyar partnerével abban, hogy melyek legyenek a kiemelt projektek a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztés területén.
    Mindkét külügyminiszter megjegyezte: Magyarország és Szlovákia nem értenek egyet néhány dologban, de nincs olyan ügy, amelyet ne tudnának higgadtan megbeszélni. Hangsúlyozták: nincs vádaskodás, a két ország képviselői nem üzengetnek egymásnak a médián keresztül. Mint mondták, nincs tabutéma, minden felmerülő kérdésről tárgyalnak.


MTI

hirdetés
Previous articleSEAT Leon X-PERIENCE 2.0 TDI: A család új, attraktív tagja
Next article70 éve értek véget a harcok