HAZA RÉGIÓ 28 személy ellen indult eljárás a Sülyi-tó melletti illegális építkezések miatt

28 személy ellen indult eljárás a Sülyi-tó melletti illegális építkezések miatt

513
hirdetés

A környezet szándékos veszélyeztetésével és károsításával gyanúsítottak meg 28 természetes személyt a dunaszerdahelyi járásbeli  Sülyi-tó partján lévő illegális építményekkel kapcsolatban. Az érintett területek egyszerre több védett területhez tartoznak – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ha a gyanúsítottakat bűnösnek találják, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Kép: illusztráció, Pixabay

Mint elmondta: az érintett személyek bármiféle engedély nélkül építettek fel különféle fakunyhókat és kisebb házakat Nagybodak  és Vajka községek közelében. A terület a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet, valamint az európai Natura 2000 része, ezenkívül nemzetközi jelentőségű vizes élőhely is egyben.
„Tettükkel megbolygatták ezt az európai jelentőségű élőhelyeket, valamint a védett területek eredeti kinézetét és funkcióját” – tette hozzá a szóvivő. Mint elmondta, a környezeti kár jelenleg több mint 51 000 euró. „Ez azonban csak egy előzetes számítás, amelyet az eljárás során még át fognak értékelni. A rendőrség rendkívül széleskörű nyomozást folytat, és ellenőrzi az egyéb gyanús, jogellenes cselekedeteket. Ennek következtében a gyanúsítottak köre tovább bővülhet” – pontosított Bárdyová.
A rendőrség az eset kapcsán figyelmeztette a polgárokat és a vállalkozókat: bárminemű beavatkozás a környezetbe szigorú szabályozás alatt áll, mert az ilyen cselekedetek veszélyeztetik és károsítják a társadalom környezeti és gazdasági érdekeit.

TASR

hirdetés
Previous articleTardoskedden is remekelt a komáromi westernlovas lány
Next articleÖsszefogva, bizakodóan nézve a jövőbe, a túlerő ma is legyőzhető…