HAZA BELFÖLD 2020-ig további 118 kilométernyi autópálya

2020-ig további 118 kilométernyi autópálya

720
hirdetés

Szlovákiában 118 kilométernyi új autópálya és 78 kilométernyi gyorsforgalmi út épülése várható  az európai pénzalapok 2014-2020 közötti új programidőszakában. A déli útszakaszok építése továbbra sem prioritás.

45662A közlekedési minisztérium hét év alatt 289 I. osztályú közút korszerűsítését tervezi megvalósítani. A közúti infrastruktúra teljes beruházási költsége eléri az 1, 72 milliárd eurót. Ennek egy része az Integrált Infrastruktúra Operációs Program (OPII) költségvetéséből (1, 646 milliárd euró), illetve 74, 3 millió euró erejéig a Közös Európai Referenciakeret (CEF) támogatásával kerül megvalósításra. A vasúthálózat terén 1, 515 milliárd euró értékben 130 km hosszú vasúti pálya kerül korszerűsítésre, melyet részben az OPII (846, 32 millió euró), illetve a CEF (668, 7 millió euró) támogatásával valósítanak meg.
Az autópályák között elsőbbséget élvez a D1 és a D3 autópálya. „Folytatjuk a Szlovákia szempontjából kulcsfontosságú, a megfelelő műszaki intézkedéseket igénylő nyugat-keleti irányú D1-es autópálya építését“ – nyilatkozta Martin Kóňa, a közlekedési minisztérium szóvivője. Megépül Kassa teljes észak-déli körgyűrűje, mely lehetővé teszi a kelet felé irányuló forgalom továbbhaladását.
A másik prioritást élvező autópálya a D3, „melynek további szakaszait úgy akarjuk kiépíteni, hogy megteremtsük a Lengyelország és Szlovákia közötti teljes értékű autópálya-összeköttetést“ – magyarázta a szóvivő. A többi projekt főképpen az I. osztályú utak korszerűsítését, a városok körüli körgyűrűk kiépítését, a közúti közlekedés – beleértve a vasúti átjárókat is – biztonságának erősítését érinti. „ A vasúti infrastruktúra keretén belül sor kerül a Pozsony–Zsolna fő közlekedési útvonal korszerűsítésének befejezésére, valamint folytatódik a már előkészített keleti vasútvonalak és a Kysucától a cseh határ felé vezető vasútvonal felújítása is“ – körvonalazta a terveket Kóňa.
Az egyes városok tömegközlekedésének fejlesztésére 591 millió euró van elkülönítve. A pénzt 35 helyi járatú vonatszerelvény, 118 villamos és trolibusz vásárlására, valamint 36 kilométernyi villamos- és trolibusz útvonal korszerűsítésére fordítjuk. Az új helyi járatú vonatszerelvények főként a Besztercebányai kerületben, a Zólyom–Besztercebánya vonalon közlekednek majd.
„Több nagyobb város kap környezetkímélő tömegközlekedési járműveket is. Például a Zsolnai kerület projektjei a külvárosi és a vidéki forgalom összevonására irányulnak“ – tette hozzá Kóňa. Pozsony  – Ligetfalun (Petržalka) keresztül egészen a Janíkov dvor megállóig – teljes villamoshálózatot kap. A jelenlegi projekt folytatásáról van szó, melynek keretében felújítják a dunai Öreg hidat (Starý most) és villamos vonalat építenek a Šafárik tér és a Bosák utca között. Újdonságnak számít a vízi közlekedés (hajóforgalom) tervezeteinek támogatása, melyre 137 millió eurót kíván fordítani a tárca. Főképpen a közlekedési forma versenyképességének a megteremtésére, a Duna egész évi hajózhatósága akadályainak megszüntetésére, valamint a Duna pozsonyi kikötőjének korszerűsítésére összpontosítanak.

SITA/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÉlménybomba robban Catherine Gallagherrel Komáromban
Next articleOrbán Viktor harmadszor lesz miniszterelnök