HAZA BELFÖLD 11 millió eurót hagyott jóvá a kormány Selmecbánya támogatására

11 millió eurót hagyott jóvá a kormány Selmecbánya támogatására

493
hirdetés

Selmecbánya idén 4 millió eurót kap a tűzkárok felszámolására, és a 2023-2025-ös időszakban további 7 millió eurót különítenek el számára a minisztériumok a márciusi tűzben megrongálódott épületek és archívumok helyreállítására – erről szerdai selmecbányai kihelyezett ülésén döntött a kormány.

FOTO TASR – Ján Krošlák

A város történelmi központja az UNESCO Világörökség része, a március 18-án pusztító tűz összesen hét épületben okozott kárt. „Fontos, hogy minél hamarabb helyreállítsuk a tűzben megrongálódott épületek eredeti formáját” – olvasható a kormány által elfogadott javaslatban, amely a költségek becsült nagyságát is tartalmazza. Eszerint a költségek minimum 23 971 164 euróra rúgnak majd, ám elképzelhető, hogy végül elérik a 30 892 764 eurót.
Az első 4 millió eurót a kormány tartalékalapjából különítik el, például a művészeti alapiskola helyreállítására. Emellett 7 millió eurót folyósít a belügyminisztérium és a környezetvédelmi minisztérium a 2023–2025-ös időszakban a megrongálódott épületek konzerválására és restaurálására, továbbá a gyűjtemények és archív dokumentumok restaurálására a Szlovák Bányászati Archívum, a Berggericht Szlovák Bányászati Múzeum és a Jozef Kollár Galéria számára. Az összeg egy részét tűzvédelmi intézkedésekre költik az épületekben.
A magántulajdonban levő épületek tulajdonosai számára – ilyen a Szerelembank, a Black M Pizzéria, az Eleuzína ház vagy a Dolná ružová 1 szám alatti családi ház – június végéig külön támogatási rendszert dolgoz ki a két minisztérium.
A jóváhagyott anyagban szerepel, hogy a károkat a kihirdetett rendkívüli helyzet idején becsülte fel a város, az összegek ellenőrzését követően kerül a kormány elé a javaslat a kiadások állami költségvetésből való finanszírozására.

TASR

hirdetés
Previous article3,4 millió lakos havonta csupán maximum 190 eurót tud költeni élelmiszerre
Next articleA játékvezető sújtotta, a kapusa megmentette a KFC-t