HAZA RÉGIÓ Zománckultúra ünnepe Naszvadon

Zománckultúra ünnepe Naszvadon

748
hirdetés

46107_305_210Elkezdődött a Tűzvirág – Művészetek Hete Nemzetközi Képzőművészeti és Zenei Fesztivál május 30-án Naszvadon. A nyitónapon Ünnepi Akadémián köszöntötték az évről évre visszajáró művészeket és az új alkotókat egyaránt.
A Tűzvirág Nemzetközi Zománcművészeti Seregszemle hatodik alkalommal jött létre és ötödik alkalommal osztottak ki díjakat. Az érdeklődés évről évre nő a Seregszemle iránt. A benevezendő művek ez évi tematikája az áhítat volt. Hét ország: Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Németország, Oroszország és Hollandia 47 képzőművészének alkotásai érkeztek a rendezvényre, és ezeket a közönség is megtekintheti a tíz napos rendezvény ideje alatt.
A díjátadón Dinnyés József előadóművész megzenésített versekkel köszöntötte az egybegyűlteket. Haris József, Naszvad polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, aki a kultúra és zene ünnepének nevezte az eseményt. Őt követően a Gyergyádesz László, a bírálóbizottság elnöke. „Meglepő gazdagság fogadta a zsűrit” – hangzott el Gyergyádesz Lászlótól, majd folytatta – „Az alkotók egyre jobban rátalálnak a sajátos zománcos hangulatra, stílusra, amiről tudjuk, hogy nem grafika, festmény, szobor, hanem egészen új anyag a zománc. Mindezekben benne vannak a Naszvadon töltött napok is.”
Németh Gyula publicista, zsűritag és a Seregszemle igazgatója mielőtt kiosztotta volna a díjakat, előtte beszámolt arról, hogy mi is az a bronz-, illetve az ezüst fokozatú minősítés.
Az a művész, aki három alkalommal részt vesz az alkotótáborban bronz fokozatú minősítést kap, ebből idén hét darabot osztottak ki. Az ezüst fokozatot azok a művészek kapják, akik öt alkalommal részt vesznek a naszvadi rendezvényen. Idén négy alkotó kapta meg ezt az elismerést. Az arany fokozatra még várni kell, ugyanis majd tíz év után az kapja meg, aki mindegyik alkotótáborba eljön, ami egyben a szabadiskola mestere címmel is jár.
Bronz fokozatot kapott: Demi Teréz, Gyurkovics Hunor, Kőrös Sára, Boros György, Czóbel Marianna, Katarína Benczová.
Ezüst fokozatot kapott: Vörös Henriette, Dézsi Gyula, Birkus Jozef, Gnői Fehér Kornélia.
A kiemelt alkotók közé tartoznak: R. Török Mária, Rácz Gábor, Golob Egidius, Czóbel Marianna, Szendrei Judit, Tóth Szvetlána, Török Ibolya és Balanyi Károly.
A seregszemle díjazottjai: a fődíjra Mikhail Selischevet tartotta érdemesnek a zsűri. Az első díj Hidasi Ágnest illette meg, a második díjra Vörös Henriette érdemelte ki és a harmadik díjat Kerti Eszter kapta. A 2014-es életműdíjat a 75 éves Jaroslav Rezler kapta, aki ugyan nem kimondottam zománcművész, de már a rendezvény kezdeténél ott segédkezett.
A zsűri tagja volt Hollósy Katalin, a Kecskeméti NZA művészeti vezetője, Berta András fotóművész és Németh Gyula, a Seregszemle igazgatója – ők bírálták el a benevezett alkotásokat.
A díjátadó után minden megtekinthette a kiállított alkotásokat és a művészekkel is beszélgethetett.

Képgalériánkat ITT tekinthetik meg >>>

Ando Krisztina
A szerző felvétele

hirdetés
Previous articleNégymilliárdot ér a Fradi-stadion neve
Next articleCsáky szorgalmazza, hogy Esterházy hamvait hozzák át Prágából