HAZA BELFÖLD Visszaadja a kormány a gázbefizetések hat százalékát

Visszaadja a kormány a gázbefizetések hat százalékát

928
hirdetés
55269Pénzt ad vissza a kormány a gázbefizetésekből. Azoknak a háztartásoknak, melyek csak főzésre használják a gázt, 10 eurót szándékozik visszafizetni a kormány, a többinek pedig 14-től 165 euróig terjedhet a gázárvisszatérítés.

„Ugyanazokról a háztartásokról beszélünk, amelyek számára a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal (ÚRSO) csökkentette a gázárakat. Összesen mintegy 1,4 millió megrendelőről van szó, nemcsak a Szlovák Gázművekéiről, hanem az alternatív szolgáltatókéiról is. A kormány az éves gázbefizetéseik 6 százalékát visszatéríti” – jelentette be Robert Fico kormányfő.

Mint mondta, a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal az év elejétől a háztartások számára több mint 5 százalékkal csökkentette a gázárakat. „A visszatérítés 6 százalékot tesz ki, így a 2015-ös és 2016-os években összesen 11%-kot tesz ki a gázárcsökkenés” – jelezte Fico. A kormány postai utalványokon küldi vissza az egyes háztartásoknak a gázárvisszatérítést, mégpedig 2015 és 2016 fordulóján. Fico szerint valószínűleg a pénzügyminisztérium lesz a felelős ennek a lebonyolításáért.

Az államnak összesen 47 millió eurójába kerül majd ez a visszatérítés, beleértve az áfát is, s összesen három vásárlókategóriát érint. Azokra nem vonatkozik viszont, akik a gázt a medencék kifűtésére használják, ék az ún. D4-es kategóriába tartoznak. Visszatérítik viszont a befizetéseik egy részét a D1, D2 és D3 kategóriába tartozó vásárlóknak. A D1-es kategóriába azok tartoznak, akik csupán főzésre használják fel a gázt, ezeknek a felhasználóknak egyformán 10 eurót térítenek vissza a befizetéseikből. A többi felhasználónak pedig 14-tól 165 euróig terjedően, az éves fogyasztásuk 6 százalékának megfelelően.

Fico szerint a kormány eme döntése a szlovákiai gázipar jó gazdálkodásának köszönhető. „A vagyonviszonyok szempontjából megszereztük a teljes ellenőrzést a Szlovák Gázművek fölött. Mivel a Szlovák Gázművek jól gazdálkodik, és rendkívüli jutalékokat is juttat az államnak, a bevételek nagyobbak az elvártaknál, a kormánynak el kellett döntenie, hogyan biztosítsa, hogy a gázárcsökkenés kétszámjegyű legyen” – fogalmazott a kormányfő hozzáfűzve, a kormány ezáltal teljesítette az első szociális csomag utolsó intézkedését is.

dé, Felvidék.ma

hirdetés