HAZA DUNATÁJ Valóban ennyire későn ébrednek a komáromiak?

Valóban ennyire későn ébrednek a komáromiak?

2329
hirdetés

Hirtelenjében keresni kezdik az épülő hídhoz vezető, Komárom belvárosát elkerülő útmegoldást

A jövő héten került sor arra a szakmai megbeszélésre, amelyet a város vezetése és a polgári társulások kezdeményeztek, hiszen aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a hamarosan elkezdődő hídépítéssel összhangban mielőbb tűzzék ki a Komárom belvárosát elkerülő út nyomvonalát. Mint ismeretes, abban az esetben, ha a híd a város keleti szektorában épül fel, a megnövekvő forgalom kikerülte volna Komáromot. Így azonban számolni kell azzal, hogy az európai úthálózat észak-déli korridora miatt sokszorosára nő a teherforgalom, nem szólva arról, hogy a dél-komáromi ipari park megközelítését célzó, munkásokat szállító autóbuszok is végigdübörögnek majd Komáromon.

Pontosan tíz évvel ezelőtt foglalkozott ezzel a témával a Dunatáj és már akkor felhívtuk a figyelmet arra, hogy az új Duna-híd áthelyezéséről szóló szándéknyilatkozatot Bastrnák Tibor akkori polgármester úgy írta alá, hogy közben figyelmen kívül hagyta saját városa igényeit, előnybe helyezve a déli „kistestvért”. Andruskó Imre és Hortai Éva voltak azok, akik a leglelkesebben támogatták ezt a megoldást, ami politikai és nem észérvek hatására született. A szó elszáll, az írás megmarad! – mondja az ókori bölcselet, ami ez esetben különösképpen érvényes. Érdekes módon Bastrnák Tibor a megyei magyar képviselők tehetetlenségére hivatkozik, amiért nem léptek fel kellő eréllyel. Ez viszont könnyen cáfolható, hiszen az MKP-s képviselők – látván, hogy felesleges a tiltakozásuk – kivonultak a tárgyalóteremből és nem szavaztak. Egyes vélemények szerint a szlovák képviselők egyfajta büntetésből szavazták meg a megye számára is előnytelen megoldást, mert még élt bennük a Bastrnák-Fehér duó önkényességének emléke. Szakértőknek kell dönteniük arról, hogy az új hídhozt vezető mentesítő út hol legyen kijelölve. Az biztos, hogy a Vág-Duna fölött egy új közúti hidat kell építeni. Maga az út vezethet az Apáli fölött kiépíthető felüljárón (ez az első változat), vagy pedig a gadóci városrészen át. Az első javaslatnál mindörökre száműznék a Holt-Vág üdülőterületének idilli hangulatát, a másik megoldás viszont Komárom kertvárosi hangulatát tenné tönkre, nem szólva arról, hogy ebben a városrészben magánvállalkozók villaszerű lakóházakat szeretnének építeni, viszont a gyorsforgalmi (?) út hangzavara megbontaná a területrészre eddig jellemző nyugalmat, csendet.
Hogy mi a megoldás? Ennek eldöntését bízzuk a szakemberekre, ám nem ártana az érintett lakosság véleményét is meghallgatni. Egy azonban biztos, a Komáromot elkerülő új nyomvonal kiépítése valószínűleg többe kerül, mint az új híd felépítése!

 

DUNATÁJ HETILAP 35/2017

 

 

hirdetés
Previous articleMinden elsőévest vár a Selye János Egyetem Gólyatábora! – Meghosszabbított jelentkezési határidővel!
Next articleSorsdöntő lehet a megyei választások kimenetele