HAZA VÁLASZTÁSOK Választás23: Most-Híd 2023-ra változtatta a nevét az MKDSZ

Választás23: Most-Híd 2023-ra változtatta a nevét az MKDSZ

664
hirdetés

Most-Híd 2023-ra változtatta a nevét a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ). A párt élén az egykori Most-Híd képviselői állnak, akik kiléptek a Szövetségből. Erről a párt új elnöke, Sólymos László tájékoztatott a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A párt egyúttal stratégiai választási együttműködésben egyezett meg Mikuláš Dzurinda pártjával, a Modrí – Európske Slovenskóval.


„Realisták vagyunk. A Híd pártot nem azért hozzuk létre, hogy tovább szabdaljuk a már amúgy is felaprózódott politikai színteret. (…) Részt akarunk venni a hozzánk hasonló értékrendű demokratikus erők összekapcsolódásában” – mondta Sólymos.
A Most-Híd 2023 és a Modrí közösen meg akarják szólítani a Magyar Fórum és a Demokrati pártokat. „Van pár napunk arra, hogy olyan egyezség szülessen, amely mindegyik félnek, és a válaszók számára is hiteles politikai alternatívát jelent majd, és amely biztosítani tudja, hogy Szlovákia ne térjen le arról az útról, amelyen évekkel ezelőtt elindult” – mondta Sólymos.
A párt a nap 24 órájában kész tárgyalni a választásokon való együttműködésről. A jobbközép pártok demokratikus blokkját akarja létrehozni. „Nem veszhetnek el a szavazatok” – jegyezte meg Sólymos.
A Most-Híd 2023 a demokrácia alapelvei, a jogállamiság, az emberi és kisebbségi jogok, a NATO- és az EU-tagság mellett áll ki. Elutasítja a populizmust és a szélsőségeseket. Sólymos hangsúlyozta: a Most-Híd mindig betartotta az egyezségeket, és kiállt mellettük.
A párt az alakuló közgyűlésén nyilatkozatot fogadott el. A Most-Híd 2023 alelnöke Rigó Konrád, Peter Krajňák, Agócs Attila és Ozsvald Erzsébet lett.
A Most-Híd platform kedden (május 16.) kilépett a parlamenten kívüli Szövetség pártból, miután nem sikerült megegyezniük a párt jelöltlistájában. A Most-Híd azt állítja, hogy az MKP kitart amellett, hogy Gyimesi György, az OĽANO volt parlamenti képviselője, a Szövetség listáján induljon. A Most-Híd szerint Gyimesi veszélyezteti a Szövetség értékrendjét, ezért nem marad a pártban.

TASR

kép: facebook

hirdetés
Previous articleAndruskó Imre és Orosz Örs továbbra is marad a Szövetségben
Next articleLéva: Egy részeg férfi karambolozott, akinek az autójában három gyerek ült