HAZA HÍR-MIX V4-es kormányfői találkozó Budapesten

V4-es kormányfői találkozó Budapesten

1239
hirdetés

TUSK, Donald; Orbán Viktor; FICO, RobertFico: egyre pragmatikusabbá válik az együttműködés

Egyre pragmatikusabbá, racionálisabbá válik a V4-es együttműködés, az országok mérvadó és fontos döntéseket hoznak – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn, Budapesten.

    A visegrádi országok (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek budapesti találkozója után a szlovák kormányfő kiemelte: a térség energiabiztonságához hozzájárul, hogy 2015 januárjától összekapcsolják a magyar és szlovák gázvezetékeket, ami ötmilliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé.

Rusnok: meg kell őrizni az országok szuverenitását az energiaellátásban

Jiri Rusnok cseh miniszterelnök szerint támogatni kell az országok szuverenitását abban a kérdésben, hogy használnak-e atomenergiát, az országok szabadon dönthetik el, milyen energiaforrásokat használnak és milyen arányban.

    A visegrádi országok (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek hétfői, budapesti találkozója után a cseh kormányfő elmondta: Csehország támogatja a magyar V4-elnökség javaslatait az együttműködés elmélyítésére.

 

Orbán: az EU segítse a közép-európai atomenergia-felhasználást!

A visegrádi országok, vagyis a V4-ek – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – támogatják a nukleárisenergia-felhasználást – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport kormányfőinek budapesti találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

    Minden országnak joga van ahhoz, hogy az energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezért azt várják az Európai Uniótól: ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleárisenergia-kapacitás növelését. Beszámolt egyúttal a V4-ek gázpiaci fórumának létrehozásáról is a regionális gázpiac kialakításáért.
    Lépéseket tettek emellett – folytatta – a visegrádi országok közös külföldi képviseletének létrehozása érdekében is, ezért a vietnami Ho Si Minh-városban kialakítanak egy közös képviseletet Visegrádi Ház néven.
    A miniszterelnökök megállapodtak abban is, hogy a négy ország közös védelmi együttműködési stratégiát dolgoz ki, évente közös hadgyakorlatot tart, és 2016 első félévben készültségbe állítja az első V4-EU-harccsoportot. Közös nyilatkozatban vállalták továbbá, hogy 2014-től nyolcmillió euróra emelik a nemzetközi visegrádi alap éves költségvetését, ami hozzájárul a regionális együttműködés megerősítéséhez.

 

Tusk: a szolidaritás meghatározó eleme az együttműködésnek

A szolidaritás fontos tényezője a V4-es együttműködésnek, ez az Európai Unió döntéshozatalában is jól látszik – mondta Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn, a visegrádi országok (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek budapesti találkozója után.

    A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: megegyeztek abban, hogy a visegrádi országok közötti szolidaritás a továbbiakban is meghatározó lesz az energiabiztonság megteremtésében és az uniós kérdésekben. Ezért a négy ország közösen lép fel az atomenergiai érdekek védelmében az unióban, és támogatják a palagáz kitermelését is, hiszen rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikálása – mutatott rá.

MTI

hirdetés
Previous articleMagyar-andorrai – Szalai: 10-20 éve átverik a futballszerető embereket
Next articleEgyre többen igénylik a klasszikus zenét