HAZA KÜLFÖLD Florida katonákat bocsát Texas rendelkezésére az illegális bevándolás elleni fellépésre

Florida katonákat bocsát Texas rendelkezésére az illegális bevándolás elleni fellépésre

131
hirdetés

Florida Nemzeti Gárdájának katonáit küldi Texas államba segítségként az illegális bevándorlással szemebi fellépéshez – jelentette be csütörtökön Ron DeSantis floridai kormányzó.

Kép: illusztráció, pixabay.com

    A republikánus politikus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy maximum 1000 katonából álló zászlóaljat ajánlott fel Texasnak, ami az Egyesült Államok szárazföldi határának csaknem 2000 kilométeres szakaszát védi Mexikó felé.
„Meg kell állítani az inváziót a déli határon egyszer és mindenkorra” – fogalmazott a kormányzó, aki Joe Biden elnöknek azt vetette szemére, hogy habár „rendelkezik a felhatalmazással a határ lezárásához”, de ehhez hiányzik az akarat.
A Nemzeti Gárda szóvivője elmondta, hogy egyelőre 100 katonát küldenek Floridából Texasba.
A republikánus vezetésű Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben tovább éleződött a vita a határőrizet miatt, különösen miután Texas Nemzeti Gárdája a kormányzó Greg Abbott utasítására lezárta az illegális határátlépésnek leginkább kitett határszakaszt, Shelby Parkot Eagle Pass városában, ahol szögesdrótból és konténerekből álló akadályt állítottak fel, és ahova nem engedték be a szövetségi határőröket.
A szövetségi határvédelem embereit Texas vezetése azzal vádolja, hogy a Biden-adminisztráció bevándorláspolitikájának jegyében nem őrzik a határt, hanem beengedik az érkező bevándorlókat, akiket rövid őrizetbe vétel után szabadon bocsátanak.
A szövetségi határvédelem (Custom and Border Protection – CBP) decemberi adatai szerint 302 ezernél több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Alejandro Mayorkas január elején Texasban tett látogatásán elismerte, hogy az érkezők 85 százaléka az Egyesült Államok területén belül szabadon távozhat.


MTI

hirdetés
Previous articleMegpróbálta becsapni a zálogházi dolgozókat két csaló Komáromban
Next articleHorgászok mentettek ki az áradó Dunából egy kajakost