HAZA KÜLFÖLD Ukrajnai háború – Zelenszkij csúcstalálkozót szeretne béketerve támogatói körének növelése érdekében

Ukrajnai háború – Zelenszkij csúcstalálkozót szeretne béketerve támogatói körének növelése érdekében

760
hirdetés

Több kontinens országaira kiterjedő csúcstalálkozót szeretne béketerve támogatói körének növelése érdekében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki erről pénteki, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Pixabay

    Az államfő kijelentette, hogy kész külföldre utazni egy ilyen találkozóra. Hozzátette, csapatával azon dolgoznak, hogy Latin-Amerika, az afrikai országok, valamint India és Kína is csatlakozzanak az általa meghirdetett béketervhez. „Minél több országot vonzunk magunkhoz, annál nagyobb lesz a támogatásunk” – szögezte le Zelenszkij.
Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán „békeképletnek” nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről.
Kifejtette, hogy szerinte Ukrajna évek óta nem kellő mértékben működött együtt Afrika és Latin-Amerika országaival, most viszont a világ teljes támogatására van szüksége.
Úgy vélte, hogy Ukrajna képes lesz győzni 2023-ban, de ehhez elengedhetetlen, hogy az ukránok és a nemzetközi partnerek egyaránt egységesek maradjanak, és betartsák ígéreteiket. Szerinte Ukrajna és partnerei nagyon erősek, és erre bizonyítékok is vannak. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy „ne álljanak le, nehogy tovább terjedjen a háború”.
Zelenszkij kijelentette, hogy diplomáciai szintű tárgyalások a háború lezárásáról csakis akkor kezdődhetnek, ha az ukrán „békeképletnek” minden pontja teljesült. „Nemcsak Ukrajna, hanem  egész Európa számára is biztonsági garanciákra van szükség” – szögezte le. Közölte: jelenleg nincs lehetőség arra, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának oda kell figyelnie Kína béketervére, ha pontjai megfelelnek a nemzetközi jog tiszteletben tartásának, az államok területi integritásának és a biztonsági kérdéseknek. Úgy vélte, hogy a kínai béketervben általánosságban, Ukrajna említése nélkül van szó a területi integritás tiszteletben tartásáról, továbbá a nukleáris biztonságról is, ami egybeesik Kijev érdekeivel.
„Már mondtam egyszer: az nagyon jó, hogy Kína elkezdett beszélni Ukrajnáról. A kérdés az, hogy mi következik a szavak után” – jegyezte meg Zelenszkij. Kijelentette: maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza kínai fegyverek Oroszországba szállítását.

MTI

hirdetés
Previous articleOĽANO: Ha Ukrajna veszít, Szlovákia is veszít
Next articleTóth Gábor a király!