HAZA RÉGIÓ Újabb selyés sikerek a szlovák szavalóversenyeken

Újabb selyés sikerek a szlovák szavalóversenyeken

1584
hirdetés

A Hviezdoslavov Kubín szlovák szavalóversenyt szinte minden szlovák ismeri, hiszen 1954 óta folyamatosan szervezik, az idei már a 61. évfolyam. Míg nálunk a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny a Kárpát-medence egyik legnagyobb vers- és prózamondó versenye, s a Felvidék valamennyi iskolája bekapcsolódik – korosztályokra bontottan. Mindkettő felmenő rendszerű verseny. Mivel a Selye János Gimnáziumban sok-sok tehetséges diák van, a Dobré slovo – Jó szó szavalóverseny mellett, idén is megpróbáltuk, és beneveztünk. Ebben az évben nyolc tehetséges diákunk indult a Határőr utcai iskolába. A verseny körzeti fordulója 4 kategóriában zajlott, Fiala Tímea és Horváth Liza szekundós diákjaink a II. kategóriában, míg a „nagyok”: Bartalos Angelika, Bencsík Stefánia, Fejes Vivien, Horváth Mónika, Matyó Éva és Pálinkáš Stella a IV. kategóriában szavaltak a szlovák anyanyelvű szavalókkal együtt.

A szavalóverseny végén a szakmai értékeléseket izgultuk végig, és természetesen az elhangzott tanácsok és bírálatok megszívlelése után már tűkön ülve vártuk a kiértékelést. Dönteni ezúttal sem volt könnyű, a IV. kategóriában a legjobbak jutottak tovább, köztük Horváth Liza a 2. helyen, Fiala Tímea a 3. helyen, és nagygimnazistáink is továbbjutottak a járási fordulóra! A járási forduló rendkívül színvonalas volt, az alkotások teljes átéléssel kerültek előadásra. Itt csak az első helyezett jut tovább, ennek ellenére méltón helytálltak lányaink, Vivien a vers kategóriájában járási második, Stefi a harmadik, míg Mónika és Évi megosztott 3. helyezettek lettek prózában. Bangha Roland, terciós diákunk csak itt kapcsolódott be a versenybe. Milan Rúfus versével lenyűgözte a Pozsonyból érkezett zsűrit, így megszerezte az első helyet – maga mögé utasítva a szlovák tannyelvű iskolák szavalóit –, és ezzel a továbbjutást a kerületi fordulóra.

De még nincs vége! Másnap, március 22-én a Dobré slovo – Jó szó járási szavalóverseny IV. kategóriájának második helyezettje lett. Stirber Bianka – szintén nagy reménységünk – járási első helyezett lett nemcsak itt, hanem a Šaliansky Maťko prózamondó versenyen is. Köszönettel tartozom a Munka Utcai Alapiskola szervezőjének, Tóth Ilonkának, a hozzáértő zsűrinek is, akiknek nagyon nehéz volt a dolguk kiválasztani 15-17 gyerekből a két legjobbat. Eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy évről évre egyre jobban felkészült gyerekek neveznek be a versenybe.

Újfent gratulálok diákjaimnak, büszke vagyok rájuk!

Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár

hirdetés
Previous article45 éves a Komáromi Múzeumbarátok Köre (2.)
Next articleJégkorong csarnokra pályázik Komárom