HAZA BELFÖLD Új szerződés készül a szlovák-magyar határról

Új szerződés készül a szlovák-magyar határról

826
hirdetés

ddssÚj államközi szerződés készül a szlovák-magyar határról abból a megfontolásból, hogy a határfolyók medrének természetes változásai esetén a két ország közötti határvonal ne módosuljon.

A szerződés előkészítéséről beszámoló jelentést szerdai ülésén láttamozta a szlovák kormány.
A szerződéstervezet azokat a több alkalommal kiegészített és mára nehezen átláthatóvá vált dokumentumokat helyettesítheti majd, amelyek eredetijei még a múlt század húszas éveiben készültek, és már nem felelnek meg a földrajzi dokumentációkra vonatkozó európai uniós irányelveknek – áll a jelentés tájékoztató mellékletében.
Az új szerződésre azért van szükség, hogy a két ország határfolyók által megszabott közös határvonala stabillá váljon, ellentétben a szabályozás jelenlegi gyakorlatával, amely a határfolyók vonalához köti a mindenkori államhatárt. A jelenlegi gyakorlat hosszadalmas jogi megoldásokat igényel minden olyan eset rendezésére, amikor a folyók medrének vonala természetes úton megváltozik – mutatnak rá a dokumentum készítői.
A szerződés tervezetéről szakértői szinten még 2008-ban kezdett egyeztetést a szlovák és a magyar fél, azóta négy tárgyalási fordulóra került sor. Ezek közül a legutóbbi 2010 februárjában volt Pozsonyban. Az idén a szerződéstervezetről folytatott egyeztetés levélváltások és munkatalálkozók formájában folytatódott, jelenleg Pozsony a magyar fél hivatalos állásfoglalására vár – állapítja meg a jelentés.

MTI

hirdetés
Previous articleKarácsonyi kellékek mágikus jelentősége
Next articleKét éve torlódnak Szlovákiában a bírák elleni fegyelmi eljárások