HAZA BELFÖLD Új napilapot indítottak a Smeből távozott újságírók

Új napilapot indítottak a Smeből távozott újságírók

912
hirdetés

TiskÚj országos, közéleti-politikai napilapot indított Szlovákiában a liberális Sme napilap volt újságíróinak egy csoportja, akik tavaly önszántukból távoztak a Smeből azután, hogy a lap kiadójának egy része közvetve a Penta befektetési csoport birtokába került.

    Az új sajtótermék a Denník N (N Napilap) nevet viseli, nevében az N betű a „független” (nezávisly) szóra utal.
    A teljesen színes, A3-as formátumú napilap először pénteken jelent meg, 24 oldalon, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség adatai szerint 20 ezres példányszámban, ami a szlovákiai napilappiacon alacsonynak számít.
    Az új lapot szakmailag létrehozó újságírók tavaly azzal indokolták távozásukat a Smeből, hogy a lap kiadójának, a Petit Pressnek az új résztulajdonosa miatt veszélyeztetve érzik munkájuk függetlenségét. A Petit Press 50 százalékos részvénycsomagját tavaly októberben a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól vette meg a Sita szlovák hírügynökség leányvállalata, a Namav, a Penta befektetési csoport anyagi segítségével. Korábban már két másik szlovákiai médiavállalat, a 7 Plus kiadó és a Trend Holding is a Penta ellenőrzése alá került.
    A Denník N újságírói gárdája élén Matús Kostolny, a Sme volt főszerkesztője áll, aki a lapot pénteki vezércikkében függetlenként pozícionálta. Kostolny a lap létrehozásának okáról azt írta: „Elégséges ok az új indulásra az, hogy olyan csoportok kezében vannak újságok, amelyek az államot szeretnék irányítani.” Az újság hangvételét tekintve liberális, értékrendje – az első lapszámból ítélve – a korábbi Sme felfogásával megegyezőnek tűnik.
    Az új pozsonyi lapot egy új kiadó – az ESET számítástechnikai cég tulajdonosainak magánberuházása segítségével létrehozott – N Press kiadó jelenteti meg. Pénteki számának első három oldalán az új lap Andrej Kiska szlovák államfővel készített interjút közöl, és nagy összeállításban foglalkozik több állami hivatal – állítólag rosszul és nem hatékonyan működő weblapjával.


MTI

hirdetés
Previous articleBezák hazajött és nem készül vissza Olaszországba
Next articleSzlovákiában a második legmagasabb a hivatalnokok lakossághoz viszonyított aránya az EU-ban