HAZA BELFÖLD Szlovákiában a második legmagasabb a hivatalnokok lakossághoz viszonyított aránya az EU-ban

Szlovákiában a második legmagasabb a hivatalnokok lakossághoz viszonyított aránya az EU-ban

1171
hirdetés

Accounting Series - OnlineSzlovákiában a második legmagasabb a hivatalnokok aránya a lakosság számához képest az Európai Unión (EU) belül – közölte a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági-közéleti napilap a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adataira hivatkozva pénteken.

    Az ENSZ szakosodott szervezetének adatai szerint Szlovákiában ezer lakosra 37 hivatalnok jutott 2013-ban, ez a 3,7 százalék a második legmagasabb arány volt az EU-ban. A listavezető Luxemburg volt, ahol a vizsgált időszakban ezer lakosból csaknem 48-an voltak valamilyen hivatal alkalmazásában (4,8 százalék).
    Szlovákia ezzel az aránnyal olyan országokat előzött meg az unión belül amelyek „a bürokrácia bajnokai” – szögezte le cikkében a Hospodárské Noviny (HN), utalva arra, hogy az egyik ilyen „bajnok”, Franciaország 3,5 százaléknyi hivatalnokával csak a harmadik helyet foglalta el a listán, Görögországban pedig a bürokraták aránya 3 százalékos volt, ami a negyedik legmagasabb érték.
    Szlovákiában 2008-tól szinte folyamatosan nőtt a különböző állami hivatalok által foglalkoztatottak száma. Némi csökkenés csak 2012-ben, a legutóbbi parlamenti választások évében volt tapasztalható, ám ezt követően a hivatalnokok száma ismét emelkedni kezdett, s 2013 végére meghaladta a 200 ezret, ami csaknem 30 százalékkal volt több, mint öt évvel korábban.
    A HN szerint a hivatalnokok viszonylag magas számának és arányának hátterében Szlovákia esetében leginkább az áll, hogy a közigazgatásban betölthető állások az ország lakosságának túlnyomó többsége számára vonzónak számítanak, mert viszonylag biztosak, másrészt bérezésük a legtöbb régióban jónak mondható az átlaghoz képest – jegyezte meg a pozsonyi lap.

(http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/v-byrokracii-sme-sa-dostali-k-spicke-642589)

ksr \ kvb \ ksy

MTI

hirdetés
Previous articleÚj napilapot indítottak a Smeből távozott újságírók
Next articleKét ember meghalt a ma esti ógyallai tűzesetben